Educació

Sí a una República amb un sistema educatiu propi, avançat i de referència

Blai Gasol
Blai Gasol

No a un estat homogeneïtzador que fa de l'educació una picabaralla política

No tenim cap possibilitat de construir un sistema educatiu català en el marc normatiu espanyol. Les diferents legislacions educatives de les darreres dècades ens ho han demostrat: des dels sistemes més oberts, amb la LOGSE o la LOE dels governs del PSOE, fins als més tancats del PP amb la LOMCE. Tot i que en els primers ens hi hem pogut trobar més còmodes des d’una perspectiva pedagògica, en cap dels dos models hi ha espai possible per implementar un sistema educatiu propi que doni resposta a les nostres necessitats en matèria d’educació.


Des de l’assumpció de les escasses competències educatives de l’any 1981 sempre hem intentat bellugar-nos al voltant de l’ambigüitat de la norma per a dissenyar les polítiques educatives i lingüístiques. Però això ens ha portat a una inseguretat jurídica permanent, i de tal dimensió, que ha fet que el nostre sistema estigués més pendent de les resolucions dels tribunals que no pas de consolidar els elements bàsics per a la nostra convivència. Els atacs al sistema d’immersió lingüística en seria l’exemple més significatiu.

a un nou Pacte Nacional per a l'Educació fruït del diàleg i el consens que impulsi un sistema educatiu propi, avançat i de referència

Necessitem un sistema educatiu propi, sense restriccions, que garanteixi l’èxit educatiu del nostre alumnat. Un sistema educatiu que doni resposta als drets educatius dels nostres infants i joves, i també, a les necessitats de la societat catalana del segle XXI. I això només serà possible si assolim la independència.


Blai Gasol
Sectorial d'Educació
Esquerra Republicana
educacio@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem