Comunicació Audiovisual

El nostre estimat vesper

Oriol Jordan
Oriol Jordan
Si fessin una introspecció antropològica digital, per exemple, a Twitter, s’acabarien veient atrapats en un vesper com a mínim com el de Can Seixanta. La gran virtut de les xarxes, i d’aquesta en particular, ha estat obrar el ‘miracle’ d’aconseguir per primer cop a la història que des de l’individu més anònim del país passant per vostès i per mi, fins al president de la Generalitat i tota la cohort d’influencers (personatges populars que s’han auto inferit una autoritat que només se sustenta pel seguiment popular, alguns dels quals a sou o amb el favor de), puguem parlar sense filtres.

I què ha succeït? Que ens hem començat a repartir bastonades entre tots a cor què vols. Diu l’acudit dels ocellets que es barallen entre ells, que mentre ells s’escridassen agressivament pel repartiment de cuques, a nosaltres (que ens ho mirem des de fora) ens sembla que estan cantant com els àngels. Idò, què s’esperaven? Molta gent aprofita la protecció digital que ens ofereix el nostre dispositiu mòbil (en un 88% dels casos un smartphone*) per vomitar tot allò que no s’atrevirien a dir a la cara al president, però tampoc al veí del costat.

Però aquest vesper és el nostre vesper. Les xarxes socials les construïm les persones (i els bots russos també, ja que som poble d’acollida), i les persones construeixen comunitats, en aquest cas, digitals. Per tant, tinguin sempre en compte que quan són vostès els qui trien qui forma part o no de la seva comunitat, es produeix una deformació de la realitat en termes absoluts. És a dir, la seva comunitat mai serà representativa del conjunt de la societat, perquè vostè hi ha posat el seu propi filtre. D’aquesta manera, resulta obvi no atorgar més credibilitat a les enquestes (posem per cas de Twitter) que el pur divertimento.

WhatsApp és la xarxa social més utilitzada amb un 39% de preferència total. Saben quina és la que presenta una major taxa d’abandó? Twitter. No era tan revolucionari això? Potser hi tenen a veure les múltiples atzagaiades al galliner, oi? Reflexionem-hi.


Oriol Jordan
@Suguet


*Estudi Anual de Xarxes Socials 2018