Comunicació Audiovisual

La nostra pot deixar de ser-ho

Recentment la direcció de la CCMA ha encarregat un pla de viabilitat a PriceWaterhouseCooper , una consultora externa i aliena a la Corporació de Mitjans Audiovisuals (CCMA). Aquesta consultora ha d’emetre un informe de la viabilitat i de les condicions laborals dels mitjans públics catalans. Pinten “bastos” perquè aquesta consultora són els responsables del pla de viabilitat de Ràdio Televisió Valenciana que va acabar amb la retallada de 1.198 llocs de treball dels 1.695 que tenia l’empresa i que en seu parlamentària van reconèixer que havien implementat el que se’ls havia demanat ded de la direcció. Que tot aquest procés acabi amb un expedient de regulació d’ocupació (ERO) és cada cop més factible. Això no implica un cost inferior sinó repartir-lo entre diferents partides ja que s’hauria d’externalitzar producció pròpia que s’hauria de pagar igualment i mantenir tota l’estructura directiva, aquesta si que sobredimensionada.

En una trobada del president de la Generalitat, Artur Mas, amb els representants dels treballadors li varen traslladar la preocupació pel futur de la CCMA. Mas va insistir en la voluntat del Govern de mantenir el servei públic però que per qüestions pressupostaries difícilment es mantindrà el nivell de finançament i va demanar la col·laboració dels treballadors de TV3. Aquesta petició de col·laboració és fa quan ja es porten tres anys amb congelació de sou, una retallada del 5% del sou de l’any 2011 i una altra d'equivalent amb la desaparició de la paga de Nadal. Quan la col·laboració només es fa en una sola direcció passa a ser abús però, encara i així, probablement tindrem més retallades el proper any 2013.

Els representants dels treballadors van lamentar l’absència de canals de comunicació amb la direcció i el Consell de Govern i el seu president, Brauli Duart, al capdavant. Segons els representants “constatem el distanciament de la direcció de l’empresa” ja que s’han demanat les clàusules segons les quals s’ha encarregat el pla de viabilitat i que, hores d’ara, encara no en saben res i tampoc se’ls hi ha permès entrevistar-se amb la consultora. Aquest tarannà de la direcció de la CCMA ha fet que els treballadors de TV3 endeguessin un pla de mobilitzacions davant de la previsible retallada i del probable ERO amb aturades parcials d’octubre a gener de 2013 contra l’externalització de la producció, pel manteniment dels llocs de treball i pel futur de TVC. La proposta va ser aprovada amb el 61,18% de vots favorables amb el 61,18% de participació.

Tots aquests fets posen en dubte que hi hagi la voluntat de que TV3 sigui la nostra. Que continuï sent el motor de les industries audiovisuals i culturals del país que impulsen i fan créixer l’imaginari col·lectiu del país. Que com a mitjà públic rigorós, objectiu i no sotmès als dictats dels lobbies econòmics i al servei del ciutadà continuï sent “estructura d’Estat”, ara que està tant de moda aquest terme.

Des d’ERC treballem per fer de la CCMA una eina de país. Una eina potent i amb els mitjans materials i humans per ser-ho. Perquè la informació, la cultura, l'educació i l’entreteniment de qualitat són indispensables per bastir una societat més lliure, desperta i activa. Des d’ERC recolzem el comitè d’empresa de TV3 i a tots els treballadors de la CCMA que amb la seva tasca diària fan dels mitjans públics i TV3 la nostra.


Víctor Gasión
Vocal de la comissió sectorial de Comunicació Audiovisual