Cultura

Amat-Piniella, centenari de l'escriptor i intel·lectual manresà

La primeria del segle XX va veure néixer una generació brillant de catalans, dels quals aquests anys en celebrem el centenari del naixement: Sales, Calders, Tísner, Espriu o Joaquim Amat-Piniella. Un exemple d'intel·lectuals que tenen en comú, d'una banda, l'amor per un país sacsejat per la guerra civil i, de l'altra, l'exili com a experiència vital central.

Joaquim Amat-Piniella (Manresa, 22.11.1931 – L'Hospitalet de Llobregat, 3.8.1974) va ser un dels actius més importants d'ERC a Manresa durant la II República: participa en el naixement de la secció local del partit i és secretari personal de l'alcalde, Francesc Marcet, de desembre del 1932 a l'octubre del 1936 (excepte pel parèntesi produït pels Fets del Sis d'Octubre, en què Amat fou un dels molts manresans detinguts i empresonats).

Amat és el paradigma d'intel·lectual: escriptor, activista cultural, obert al debat d'idees i als corrents culturals més innovadors, avantguardistes, moderns.

La seva obra més colpidora és K.L. Reich, on evoca, en primera persona, la vivència del malson dels camps d'extermini nazis: el juny de 1940 fou fet presoner per l'exèrcit alemany i mesos després deportat a Mauthausen, d'on no en sortiria fins l'any 1945.

El 21 de febrer comença oficialment la commemoració organitzada per l'Ajuntament de Manresa, la Institució de les Lletres Catalanes, l'Associació Memòria i Història de Manresa i Òmnium Bages i que compta amb tot el nostre suport.

Sergi Seguí
Vocal de Lletres
Executiva de la Sectorial de Cultura