Política Lingüística

Carles Mateu, el conductor condemnat per parlar en valencià

Entrevista amb Carles Mateu Blay, militant d'ERPV, el conductor que ha estat condemnat a sis mesos de presó per no voler adreçar-se en castellà a la Guàrdia Civil.

Sectorial d'Educació i Cultura. - Per què milites en ERPV?

Carles Mateu Blay. -Sempre he sigut votant d'Esquerra. Ara bé sóc militant des del març de 2013. Ideològicament, des de ben jovenet que sóc d'ERPV.

SEC- Ens podries fer un resum dels fets que han provocat la condemna?

CM -El 23 de desembre, en un control rutinari de la carretera CV-21 a Almassora, em van denunciar per no portar el cinturó de seguretat, per no usar l’armilla reflectant i per negar-me a sotmetre’m al control d’alcoholèmia. A més, m'acusaren d’un delicte de desobediència a l’autoritat, d’acord amb l’article 383 del Codi Penal. De fet, va ser pel fet de parlar valencià i negar-me a canviar de llengua, un dels guàrdies civils em va etzibar: ‘A mi, hábleme en espanyol, que estamos en Espanya’. Quan arribà la unitat d'atestats sí que vaig sotmetre'm al test d'alcoholèmia, que no resultà positiu.

SEC–Què va passar amb aquesta denúncia?

C M -Al gener en un judici ràpid a Castelló, el jutge de 1a instància m'absolia del delicte de desobediència, cal dir que hi hagué un testimoni favorable d'un agent d'atestats de la GC que va desmuntar les denúncies falses dels agents que m'humiliaren per parlar català, ja que portava el cinturó i l'armilla. Tot i no ser satisfactòria, vaig acceptar, ja que m'atribueix ser autor d’una falta contra l’ordre públic, d’acord amb l’article 634 del Codi Penal, basant-se en l’únic fonament jurídic de la presumpció de veracitat que s’atribueix als cossos i forces de seguretat de l’Estat.

SEC- Però, tot i això, va actuar el Ministeri Fiscal , no és així?

C.M - Sí, va actuar el fiscal, malgrat que la sentència deia "debo de absolver a CM Blay i Vázquez del delito de desobediencia del art 383CP objeto de acusación" i " que a las 18:23 se sometiera a la prueba...no estimando que esta persona hubiera conducido bajo los efectos del alcohol". És evident que hi ha una voluntat política ja que el meu cas havia alcançat repercusió mediàtia i havia rebut moltes mostres d'ànims i solidaritat.

SEC - En la nova sentència dictada per l'Audiencia de Castelló se't condemna a la privació del permís de conduir, sis mesos de presó i a la inhabilitació per al dret de sufragi passiu. Com interpretes això?

CM - Sí, és increïble, indignant! D’acord amb el text de la sentència, és ben clar que l’únic fonament jurídic en què es basa és la presumpció de veracitat que s’atribueix als cossos i forces de seguretat de l’Estat. Resulta preocupant que fets com aquest, que un ciutadà siga castigat perquè use la llengua pròpia en la seua interlocució amb determinats funcionaris de l’administració espanyola, s’estan produint massa sovint a tot arreu dels Països Catalans.