Cultura

Científics de la cultura

Un dels mantres més repetits els darrers anys és aquell que diu que sortirem de la crisi gràcies a la inversió en R+D+i, en formació i en coneixement. Immediatament, hom s’imagina senyors i senyores vestits de blanc, en espais asèptics i abocats frenèticament a l’estudi de nous tractaments, tecnologies o processos. I certament és així.

Passa, però, que alguns tenim la sensació que com més es reclama una societat basada en això que convenim a anomenar coneixement, menys atenció es para a una de les activitats que han caracteritzat l’home, la reflexió cultural. De fet, els nostres diaris, ràdios i televisions són plens de periodistes, polítics, etc. que ens donen la seva visió del món i ens faciliten les claus amb què podem interpretar on som i cap on anem, en definitiva, creen coneixement i opinió.

Molts pocs d’aquests opinadors, emperò, provenen del camp cultural, és més, actualment hi ha una especial presència dels economistes que miren d’explicar-nos amb els seus coneixements (eminentment especialitzats) les causes de l’actual situació. Però, i els científics de la cultura? Existeixen?

Europa ha tingut una llarga tradició de científics de la cultura, se’ls ha anomenat –de vegades pejorativament-: il·lustrats, intel·lectuals, i també, savis; persones per a les quals la cultura no és mer entreteniment ni un sector productiu més, sinó una activitat de recerca bàsica i aplicada on les persones i les seves idees són l’objecte de la seva reflexió.

Les reflexions profundes, però, no estan de moda actualment, és més senzill piular idees o parlar de gestió i de percentatges estadístics com a placebo d’un bon discurs: la impostura intel·lectual es confon, sovint, amb la veritable creació cultural. Allò que és cultura ha eixamplat tant les seves fronteres que potser ha perdut l’essència d’allò que precisament la caracteritzava: una anàlisi esforçada del passat, del present i del futur.

Quan la saviesa de les idees cau, el seu espai és ocupat per la propaganda, el dogma o la mentida. Necessitem investigadors de bata blanca que ens ajudin a viure més, però també ens calen científics de la cultura que ens ajudin a viure millor i sobretot, per a que ens expliquin per a què cal viure.


Pep Vives
Secretari de la comissió sectorial de Cultura