Cultura

Les arts visuals per a la nova República

Catalunya sempre ha estat reconeguda arreu per les seves creacions visuals. Sempre hem estat capaços de visualitzar la força de la nació amb les imatges creades pels artistes catalans, des dels mestres del romànic pirinenc, fins les avantguardes del segle passat.

En tots els moments difícils per a la nació, de silencis imposats, les arts visuals han esdevingut    bastions  de reivindicació  de llibertat quan la llengua ha estat  prohibida.
Tots els artistes del país han estat  ambaixadors internacionalment reconeguts de la cultura i la nació catalana als més alts nivells institucionals.

Tanmateix, els ideals  estètics i les idees per al país trobaren en les arts visuals la millor eina de difusió fent arribar a tothom els moviments culturals i artístics  europeus  contemporanis construint tot un imaginari. Tots contribuïren decisivament a que tothom s’identifiqués amb una imatge de país, de societat, de República.

Així,  el modernisme i el noucentisme foren pilars bàsics en la recuperació d’institucions d’autogovern i de projecte de societat, de cultura i de país.

Ara, en aquests moments que estem construint un nou país, les arts visuals han de tornar a esdevenir cabdals i tenir tota la importància com a generadores d’imatges, d’art i de cultura que ha de representar-nos i simbolitzar-nos al més alt nivell en aquest món globalitzat.

Els artistes visuals hem de començar a treballar per trobar els nous llenguatges contemporanis,  amb l’entusiasme d’una societat il·lusionada en començar de bell nou la construcció d’un nou país, de plasmar i expressar  els valors de la República amb la normalitat i senzillesa que ho han fet sempre.

El país, la societat civil i les institucions, han d’inspirar, d’encomanar als seus artistes  obres, encàrrecs, projectes i creacions que obrin espais per a obres representatives dels moments col·lectius apassionants que estem vivint i que han de quedar plasmats per a la història àdhuc en obres efímeres, però que permetin visualitzar internacionalment el què està passant avui a Catalunya, com sempre ho hem fet i de ben segur continuarem fent.


Carles Arola
Vocal d’Arts visuals de la comissió sectorial de Cultura