Cultura

Per l'accés universal a la cultura, IVA cultural al 4%

Els dies 19 i 20 de febrer es van portar a terme al Parlament les compareixences per presentar a la Mesa del Congrés dels Diputats la Proposició de llei de reforma de l’impost sobre el valor afegit sobre el sector de la Cultura. Trenta-cinc compareixents vinculats al món de la Cultura van fer evident el neguit col·lectiu del sector cultural i els neguits particulars dels seus àmbits concrets en dues jornades d’un interès altíssim. Tots van exposar el seu punt de vista sobre l’increment de l’IVA cultural del 8% al 21% que el govern de l’estat espanyol va aprovar el juliol de 2012, i la seva opinió sobre la proposta, que es debat a partir d’una iniciativa parlamentària d’ERC, de demanar un IVA superreduït del 4% per a la Cultura.

La unanimitat va ser absoluta a considerar un error aquesta pujada de l’IVA i a qualificar-la d’abusiva. Les raons d’aquest augment es van trobar en causes que van des de la revenja a un sector que s’ha mostrat històricament contrari a les polítiques del PP, a la falta de sensibilitat del govern de l’Estat, que tracta la Cultura com a mercaderia, entreteniment i element superflu i prescindible.

La nostra proposta de demanar un IVA cultural del 4% va rebre el suport de la totalitat dels compareixents, que van posar èmfasi en la consideració de la Cultura com un dret bàsic i fonamental, i, com a tal, objecte d’aplicació d’un IVA superreduït del 4%.

Des d’ERC, defensem la necessitat de l’accés universal a la Cultura, perquè, al costat de l'Educació, la Sanitat i els Serveis socials, la Cultura és el quart element indispensable per bastir un estat del benestar sòlid.


Teresa Vallverdú
Diputada al Parlament de Catalunya