Política Lingüística

Per una política lingüística valenciana del segle XXI

En uns moments en què la societat demana i protagonitza un gir en la manera de fer política, ens trobem amb les darreres cuetades d'una transició inacabada al País Valencià. Assistim a la degradació d'un sistema polític construït sobre la negació, un sistema que impossibilita la capacitat de decidir i ser als valencians i valencianes. L'última cortina de fum que intenta ocultar la inoperància política d'aquest model ha estat la desautorització de la definició del terme "valencià" de l'AV, per part del PPCV, entitat que el mateix PPCV va crear amb criteris polítics per damunt dels estrictament filològics i acadèmics.

Des de la Sectorial d'Educació i Cultura del País Valencià volem manifestar la inqüestionable unitat de la llengua catalana, tal com reconeixen tota la comunitat acadèmica internacional -entre les quals les universitats valencianes-, les 46 sentències judicials al respecte i els escriptors i intel.lectuals valencianistes més reconeguts. I convençuts que ens hem de dotar dels instruments propis i definitius, que supere la política dels pedaços i els pegats, manifestem:

1. La necessitat de mantenir una sola normativa lingüística, policèntrica i convergent, que integre les aportacions de totes les varietats territorials del català, pràctica habitual de les universitats del nostre domini lingüístic i de l'Institut d'Estudis Catalans.

2. La necessitat d'establir formes de col·laboració entre tots els territoris de parla catalana que permeten dotar de coherència els diversos processos de normalització a fi d'aconseguir la integració i la cohesió de la comunitat lingüística sense perjudici de la denominació de valencià que rep també la llengua catalana al País Valencià.

3. La necessitat de recuperar RTVV i les emissions de TV3 i mantenir un espai audiovisual comú, públic i de qualitat en català, imprescindible per a la normalització de l'ús i estandarització de la nostra llengua en una societat globalitzada com és l'actual.

4. La necessitat del requísit lingüístic per a exercir la funció pública i fer efectiva la no discriminació dels ciutadans per raons de llengua.

5. La necessitat de l'extensió a tot el sistema educatiu, públic i concertat, de la immersió lingüística, model d'excel·lència educativa per a tothom i vertadera garantia d'igualtat d'oportunitats.

6. La necessitat d'un consens valencianista que es plasme en una nova llei de política lingüística d'abast general, actualitzada i moderna.


Comissió sectorial d'Educació Gonçal Anaya
Esquerra Republicana del Pais Valencià