Cultura

El museu nacional d’arquitectura i urbanisme: “una alcaldada”

Un il·lustre museòleg, ara fa vint anys, va explicar que hi havia bàsicament tres formes de fer un museu i les va nomenar: “regalet enverinat”, “idea brillant” i “alcaldada”. No cal explicar-les amb detall, ja que darrera de la història de la majoria de museus de Catalunya trobem una d’aquestes formes o la combinació de totes tres.

“L’alcaldada” ens serveix per definir el darrer anunci d’un Museu nacional d’arquitectura i urbanisme a l’esplanada dels museus de Montjuïc. L’anunci l’ha fet el regidor d’habitat urbà de Barcelona amb el suport del Conseller de cultura de la Generalitat.

Hi ha gent en aquest país que viu a cop de roda de premsa, fomenta permanentment l’amnèsia, i quan fa l’anunci, ignora el pressupost corrent que té el seu departament. Fer un museu requereix anys i panys, no sols cal una col·lecció, cal un projecte... no un, calen varis projectes: museològic, museogràfic i arquitectònic, però per sobre de tot calen molts recursos: aproximadament un museu nacional necessita un pressupost d’inversió entre 50 i 70 milions.

Alguns ignoren que “la caixa està buida” i que els equipaments culturals d’aquest país estan en la indigència. Però aquesta mateixa gent sembla que no se’n recordin dels projectes que ells o els seus companys van impulsar fa uns anys... el ministeri de la vivenda Español havia de fer un museu d’arquitectura i urbanisme amb doble seu a Salamanca i Barcelona, i fins i tot es va dir que podia anar a la Casa Burés (una casa abandonada i que s’està caient a trossos, a la cantonada Girona /Ausiàs March).

Des d’ERC recordem que primer cal finalitzar el que tenim començat i no fer demagògia cultural. La Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i Badalona (per posar tres administracions diferents) cal que es concentrin en potenciar i desenvolupar el Museu del Disseny (BCN) i el Museu del Còmic i la Il·lustració (CACI) a Badalona (dos exemples a l’atzar), en el primer hi cap perfectament l’arquitectura i l’urbanisme de Barcelona i ja està estructuralment finalitzat però quan entri en complet funcionament necessitarà el doble de pressupost del que té ara. Per la qual cosa cal estalviar per poder fer front a l’increment de despesa del demà. I el CACI de Badalona necessitarà molts recursos per finalitzar la restauració de l’edifici i ser una realitat. Si la Generalitat no té caixa per fer el Museu del Còmic (CACI), tampoc té caixa per anunciar projectes faraònics i sense fonaments.

En resum, menys roda de premsa fàtua i més serietat i planificació.


Daniel Solé
President de la comissió sectorial de Cultura