Comunicació Audiovisual

#TV3NoEsToca

Sota l’excusa de reordenar l’espectre radioelèctric, amb la implicació d’alliberar una part de l’ample de banda que fan servir les televisions, el govern espanyol vol suprimir un dels dos múltiplex de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals.

Un fet que suposaria la desaparició del canal de TV3 HD, amb un clar perjudici per a TV3 a l’hora de competir amb les televisions d'àmbit estatal; la impossibilitat de reservar dos canals per a una futura reciprocitat amb cadenes del País Valencià i les Illes Balears, i la impossibilitat de desdoblar el 33 i el Super3 en un escenari de millora econòmica,.

Una amputació que suposaria renunciar a part de l’oferta televisiva de la CCMA, la pèrdua de quota de presència del català i competir en inferioritat de condicions amb la resta de cadenes.

Si això fos una decisió purament tècnica, la lògica ens diria que el govern espanyol ho hauria d’haver comunicat, negociat i arribat a un acord amb l’executiu català, però com que de lògic, no en té res l’Estat espanyol, és una decisió absolutament i clarament política disfressada d’imperatiu legal.

Una decisió que, a més de complir els objectius polítics d’eliminar canals en català, satisfà les exigències de les grans empreses de telefonia i dels grans lobbies de les televisions privades que pressionen a l’Estat perquè tanquin les televisions públiques.

Una nova ofensiva brutal i en tota regla contra la llengua i cultura catalanes, amb pressions constants del govern espanyol contra la immersió lingüística i ara, no contents de limitar les emissions de TV3 més enllà del Principat, volen disminuir el nombre de canals que emeten en català a través de la TDT.

I tot això enmig d’una campanya electoral per decidir el futur de la Unió Europea on, la Federació Europea de Periodistes, demana als candidats:

“Vetllar per la preservació d'un servei públic de ràdio i de televisió forta, amb mitjans pressupostaris suficients per assegurar la seva independència de totes les pressions polítiques. Un servei públic de qualitat en tots els Estats membres ha de ser un element clau per garantir el pluralisme de la informació”.

Des d’ERC sempre hem defensat la nostra llegua, la nostra cultura i els nostres mitjans de comunicació públics i farem l’impossible perquè els mitjans de la CCMA no vegin reduïda la seva capacitat, ja sigui a través d’externalitzacions o amputacions de canals, i els defensarem dels atacs vinguin de l’Estat espanyol o del Principat de Catalunya.


Albert Biescas
President de la comissió sectorial de Comunicació Audiovisual