Comunicació Audiovisual

CCMA o la cançó de l'enfadós

Tot just ara es compleix un any de la presentació del PAC (Procés d’Acomiadament Col·lectiu) a la CCMA, on s’anunciava una reducció de plantilla de 312 treballadors/es i que finalment va quedar en 225. Des d’aleshores s’han succeït una sèrie de d’aconteixements que estan debilitat paulatinament una de les estructures d’estat més importants en qualsevol país desenvolupat i que es vulgui situar dins els bons exemples de la Unió Europea: els mitjans de comunicació públics.

La Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals ha estat una peça clau en l’avenç cap a la normalització de la llegua i la cultura catalanes; en el coneixement de les diverses realitats que conviuen en harmonia dins el territori; en el reconeixement del pluralisme social i polític; en la cohesió social, i en l’enfortiment de la industria audiovisual entre d’altres molts elements.

I això ha fet que les polítiques del Govern espanyol, en el sector públic audiovisual, hagin estat encaminades a carregar-se els mitjans públics catalans, ja sigui a través de l’ofec econòmic a la Generalitat i dels pactes PP-CiU del 2011 en un principi, o en l’intent de la supressió d’un dels dos múltiplex (MUX) que té assignada la CCMA ara. Sense deixar de banda els intents, del propi Govern de la Generalitat, de contribuir a l’aniquilació amb la dràstica reducció dels pressupostos, la poca o nul·la capacitat de gestionar una negociació del conveni col·lectiu o l’intent de deixar el departament comercial en mans de la competència.

Uns elements que no han fet rebaixar el clima de tensió dins de la CCMA i que requereixen una solució immediata i el compromís ferm en no seguir insistint en laminar els recursos humans i materials de la Corporació.

No hem d’oblidar, tampoc, el tancament dels mitjans públics audiovisuals valencians (RTVV) o la prohibició de la recepció de TVC i Catalunya Ràdio, i la privatització dels departaments d’informatius i serveis tècnics a IB3

Des d’ERC hem treballat sempre per defensar els nostres mitjans des de tots els àmbits possibles, ja sigui a nivell parlamentari, sectorial o públic.

Rebutgen la decisió de l’Estat d’eliminar un múltiplex de la TVC, que comportaria el tancament de canals de TVC; debilitar l'oferta de canals en català i la pèrdua de la reciprocitat amb el País Valencià i les Illes i ho fem convençuts que aquesta és una decisió política per part del govern de l’Estat disfressada d’arguments tècnics.

I cal rectificar en la negociació del conveni i sortir de l’enrocament que no fa altre cosa que generar crispació i incrementar la inestabilitat Cal una resolució immediata del conflicte i no el seu empitjorament.

Sense uns mitjans de comunicació públics plurals, rigorosos, de qualitat i al servei dels ciutadans no hi haurà qualitat democràtica.

Albert Biescas i Chic
President de la comissió sectorial de Comunicació Audiovisual