Comunicació Audiovisual

L'Estat espanyol assetja els mitjans públics dels Països Catalans

Estem vivint un temps clau pel futur del nostre país, un temps on hauríem d’estar planificant i construint un estat nou, un temps on hauríem d’estar treballant per tornar a refer les bases de l’estat del benestar i un temps on no hauríem d’estar manllevant el temps en defensar-nos dels constants atacs d’estat espanyol contra les nostres estructures més vitals. Una d’aquestes estructures, cabdals en qualsevol estat democràtic del segle XXI, són els mitjans de comunicació públics.

En aquests moments de canvis, hauríem d’estar dedicant tots els nostres esforços en la modificació de les Lleis Audiovisuals, plantejada pel Govern de la Generalitat, i on ERC hi està treballant des de fa temps. Perquè creiem que, aquestes lleis, requereixen de la màxima dedicació per establir el model que volem pels nostres mitjans audiovisuals.

Però ja sabem, i així ens ho estant demostrant constantment, que els mitjans audiovisuals catalans han estat constantment en el punt de mira del Govern espanyol del PP, i no precisament per lloar la seva professionalitat, qualitat o l’excel·lent compliment de servei públic.

El tancament dels mitjans públics valencians, la prohibició de la recepció de TVC i Catalunya Ràdio al País Valencià, i la privatització dels mitjans públics de Ses Illes, han estat els primers resultats d’aquest assetjament.

Ara, però, intenten debilitar, perquè veuen que fer-la desaparèixer com seria la seva intenció és impossible, la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. I com ho fan? Doncs, primer, traient-se de la màniga una normativa per suprimir un múltiplex de la TVC i, en segon lloc, reclamant a la CCMA més de 80 milions d’euros per la reducció de l’IVA dels diners d’aportació pública que la corporació ha rebut en els darrers anys.

Aquest import que reclama el Ministeri d’Hisenda espanyol no està avalat per cap llei sinó que ve donat per un canvi de criteri de la mateixa administració tributària i que exigeix, a la CCMA, que retorni l’IVA deduït dels exercicis dels anys 2012 i 2013, malgrat que la liquidació ja estava acceptada pel propi Ministeri.

L’Estat espanyol, capitanejat pel PP i recolzat en moltes decisions pel PSOE, continua amb els seus atacs a tot allò que soni a català, però no saben o desconeixen que els catalans som un poble combatiu i que treballarem per defensar, com ho hem fet sempre, els nostres drets, les nostres institucions i els nostres mitjans de comunicació públics.


Albert Biescas
President sectorial de Comunicació Audiovisual
audiovisual@esquerra.org