Cultura

Invertir en cultura, des dels municipis

Les eleccions municipals del 24 de maig han de marcar un abans i un després en la història del nostre país. En un moment de construcció nacional com el que estem vivint els municipis han d’erigir-se en la peça clau i principal sobre la qual organitzar-nos com a societat en base a la cohesió social i la integració de tota la ciutadania.

La cultura ha de jugar un paper fonamental en aquest aspecte. Un municipi culte és un municipi més ben preparat per fer front a tot tipus de reptes. Invertir en cultura, en polítiques culturals, és una inversió en la societat per se, que si bé no té un efecte retorn immediat, sí que té un resultat a mitjà i llarg termini de gran transcendència.

Per això cal considerar el sistema cultural dels municipis com un pilar bàsic de l’Estat del Benestar. Des d'ERC considerem, doncs, la cultura com a quarta pota de l’Estat del Benestar, en tant que element cohesionador per excel·lència: ens referma en la pertinença dins d’una col·lectivitat però també ens dóna les eines per créixer, desenvolupar-nos com a país i ens obre les possibilitats d’arribar i integrar a totes les sensibilitats socials i culturals que s’estableixen arreu dels països catalans.

Hem de fer esforços considerables perquè els creadors arribin amb facilitat a tot el seu públic potencial, desenvolupant estratègies que ajudin a incrementar el consum cultural dels ciutadans i ciutadanes maximitzant així l’accés universal a la cultura que defensem des d’ERC.

No oblidem, tampoc, el valor econòmic de la cultura. És essencial. La despesa pública en cultura continua estereotipada com una despesa poc productiva o en alguns casos fins i tot directament improductiva. És moment de posar en valor l’aportació de la cultura a l’economia del territori, des de l’activitat de les indústries culturals pròpiament dites fins al valor afegit que, per al sector turístic, representa una oferta cultural potent, variada i equilibrada en el territori.


Sergi Seguí
Secretari de la comissió sectorial de Cultura
Esquerra Republicana