Cultura

La República de la cultura comença per 4

La cultura és, sense cap mena de dubte, un dels pilars sobre els qual Esquerra Republicana vol construir un nou país. Dir-ho és fàcil, dur-ho a terme és un altre tema. Cap partit negarà la transcendència que per a Catalunya té el fet cultural. Malauradament, aquesta transcendència que en públic es proclama, queda sovint de cop i volta escapçada o bé per la política pressupostària gasiva, pel menyspreu absolut o, també, per un dirigisme il·lustrat que només busca acontentar determinats sectors que podrien fer més soroll del compte.

La política cultural d’Esquerra, però, es fonamenta en la creença que la cultura és llibertat, és crítica i és l’ànima que conforma la visió republicana de la societat. Com a exemple d’aquest capteniment del nostre partit envers les polítiques culturals ja fa temps que la nostra sectorial va començar la campanya Cultura 4.0, entre d’altres objectius, amb la finalitat de convèncer de la necessitat de disposar d’un IVA superreduït del 4% per a tots els productes culturals.

Gràcies al treball conjunt de les diferents executives sectorials presidides successivament per Josep Ma. Diéguez, David Agustí i Daniel Solé i el suport dels nostres representants polítics i personalitats del món cultural, ens podem felicitar d’haver aconseguit el primer èxit en aquest llarg camí. El 4 de febrer d’aquest any, el Ple del Parlament va aprovar la moció d’Esquerra per instar al Congrés del Diputats a fer els passos necessaris per adoptar aquest IVA cultural. La moció aprovada per tots els grups parlamentaris (a excepció del Partit Popular) insta al govern espanyol a rebaixar l’IVA que, injustificadament, el Partit Popular va apujar al 21%, això és, aplicar un IVA superreduït a tots els serveis que derivin de productes i activitats culturals que siguin prestats per artistes, empreses i entitats culturals (les exposicions, el teatre, el circ, els concerts, el cinema i altres manifestacions culturals).

Som conscients que la paraula cultura i govern del PP són antònims, i ens podem imaginar què faran amb la seva majoria absoluta en relació a aquest tema. Per Esquerra, però, l’important és haver posat d’acord als partits d’obediència catalana (C’s inclòs) en el que serà l’únic posicionament possible sobre aquest tema a la futura República Catalana, un país on serem els catalans i les catalanes qui decidirem (en el marc europeu) l’IVA que volem per a la cultura.


Josep Vives
President de la comissió sectorial de Cultura
Esquerra Republicana