Política Lingüística

País Valencià, qüestió de justícia

Justícia és el que diferents partits polítics i institucions rellevants a l’Estat espanyol han clamat al cel per tal que a Catalunya no es portara endavant la consulta sobiranista. D’anticonstitucional i d’il·legal s’ha titllat una vegada i una altra allò que pretenia ser un exercici d’alta democràcia del poble català. I és per això que, atesos els esdeveniments del 9-N, el president de la Generalitat Catalana –juntament amb altres dirigents del Parlament– podria ser imputat per un presumpte delicte de “prevaricació, desobediència, usurpació d’atribucions i malversació de fons públics”.

La qüestió, però, és que si ens fixem ara en el País Valencià i en el govern del PPCV, l’òptica és ben distinta. En els darrers anys, ha incomplert més de 70 sentències, tant del TC i del TS com del TSJPV. Entre d’altres, hi ha resolucions contra la Mesa de les Corts Valencianes per vulnerar drets fonamentals dels diputats de l’oposició en no tramitar iniciatives parlamentàries sense cap justificació.

Un total de 46 sentències judicials contra el Consell avalen, d’altra banda, l’equivalència entre el català i el valencià i reconeixen la unitat de la llengua que els mandataris s’afanyen a diluir per mantenir la flama de l’anticatalanisme “blaver”, fràgil a hores d’ara. I encara més i ja en l’àmbit de l’ensenyament, la Conselleria d’Educació va exhaurir el 2013 el termini d’execució de dues sentències del TSJPV que obligaven l’Administració a oferir classes del Programa d’Ensenyament en Valencià a dues escoles de la comarca de l’Horta.

Tanmateix, i és aquí on arribem al punt de comparació ineludible, les protestes i els reclams d’aquells que ens governen des de Madrid no han sigut fefaents ni rotundes. Sembla que no els interessa fer acomplir segons quines coses, però sí que es conega i reste clara la "il·legalitat" d’unes altres. Potser serà que, mentre els fets polítics no posen en joc l’anhelada i encarcarada “unitat de l’Estat”, les lleis no són iguals per a tots. En aquest sentit, i des d’ERPV continuem treballant perquè en els propers mesos –tot considerant la immediatesa del canvi al País Valencià– es duguen a terme les maniobres necessàries perquè la balança mantinga l’equilibri a tot arreu.


Laura Domingo
Comissió sectorial d'Ensenyament Gonçal Anaya
Esquerra Republicana - País Valencià