Educació

País Valencià: escrivint el futur

Ens contaven els majors i els llibres que en temps de la República s'impulsà una decidida política a favor de l'educació pública com a iniciativa fonamental de regeneració i transformació social. Després dels resultats de les recents eleccions, en reprenem el relat amb el nou Govern Valencià que ja ha marcat la nova orientació educativa inclosa a l'Acord del Botànic.

Diu el referit acord en matèria educativa que cal “recollir les demandes socials en les grans línies d'actuació que caracteritzaran el canvi al País Valencià” i, així parla de “paralitzar les retallades en serveis públics i progressivament garantir l’extensió de l’ensenyament públic de 0 a 3 anys com també l'increment progressiu de l’oferta de formació professional.” S’hi afirma en altres apartats que és necessària l’”elaboració d’una Llei Valenciana d’Educació consensuada amb la comunitat educativa” i que, a més a més, cal “reduir progressivament la ràtio en totes les etapes educatives i pal·liar els efectes negatius que tindrà l’aplicació de la LOMQE, fins que se n’aconseguisca la derogació.” El document destaca als següents punts que s’ha de “garantir el dret fonamental a la informació mitjançant una ràdio i televisió públiques valencianes; aprovar una Llei integral per a la igualtat efectiva de persones LGTBI i contra la discriminació per orientació sexual o identitat de gènere i un Pla autonòmic per la igualtat de Tracte, contra el Racisme, la Xenofòbia i la Intolerància; i, finalment parla d'“apostar per unes administracions compromeses amb la cultura valenciana i, especialment, en el paper del valencià."

Des de la Sectorial d'Ensenyament Gonçal Anaya celebrem aquest acord que esperem que siga motor de la regeneració i la transformació del País Valencià, especialment el que explica sobre l'elaboració d'una Llei Valenciana de l'Educació. Sabem que com a document marc ha de ser genèric i no pot incloure tots els detalls de la política educativa. No obstant això, volem destacar algunes mancances que com a demandes socials acceptades explícitament per tots els partits de l'oposició, excepte Ciudadanos, eren incloses en dos documents: "L'escola que Volem" d'Escola Valenciana i "Per una nova i efectiva llei d'igualtat lingüística" d'ACPV.

Trobem a faltar un esment clar a favor d'una RTVV "en valencià". També sobta que es faça referència al compromís de les noves administracions "amb la cultura valenciana i el valencià" sense comprometre's a l'elaboració d'una nova Llei d'Igualtat Lingüística  que incloga el requisit lingüístic en totes les administracions i l'extensió efectiva de l'ensenyament en valencià a totes les etapes educatives i que supere l'actual i desfasada Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV). Finalment, és absolutament necessària la recuperació i normalització d'un espai audiovisual comú amb la resta de territoris que conformen el domini lingüístic que tampoc apareix.a l'acord..

En definitiva, esperem que aquesta voluntat política en educació i cultura satisfaça les expectatives creades, que no repetisca errors de governs passats, caracteritzats per ambigüitats i timideses, i que ens retorne la confiança com a poble des de les nostres institucions.


Francesc Galiano
Comissió sectorial d'Ensenyament Gonçal Anaya
Esquerra Republicana del País Valencià