Comunicació Audiovisual

Mitjans de comunicació públics catalans, un futur esperançador

Amb els canvis de govern al País Valencià i les Illes Balears s’albiren noves formes de fer en els mitjans de comunicació públics de parla catalana.

A les Illes el nou govern, integrat per PSOE, Podemos i MES, ha nomenat a la periodista Esperança Camps consellera de Participació, Transparència i Cultura, una conselleria de la qual depèn la gestió de la ràdio i televisió pública (IB3). Camps ja a anunciat un pla de despolitització, nous formats informatius i lingüístics i la posada en marxa del Consell Audiovisual.

Pel que respecta al País Valencià, el govern presidit per Ximo Puig amb el recolzament del PSPV, Compromís i Podemos, està estudiant la forma de tornar a posar en marxa la ràdio televisió valenciana (RTVV).
En aquest cas la tasca no serà gens fàcil, ja que primer s’hauria de presentar un decret llei per derogar l’article de la llei aprovada pel PP que impedeix a la Generalitat Valenciana prestar “serveis de radiodifusió i televisió”.
Aleshores caldria decidir quina opció seria la més idònia, o reactivar l’antic Canal 9 aprofitant infraestructures, drets d’emissió i una part dels treballadors (opció complicada si es té en compte el procés de liquidació de RTVV amb plets pendents de resoldre, un deute de 1.200 milions €, 1.608 treballadors acomiadats ...) o la creació d’una nova corporació que gestionés un canal públic de ràdio i televisió.

Per altra banda Brauli Duart, president de la Corporació Catalana de Mitjans de Comunicació (CCMA) ha llençat la idea de crear un consorci entre les televisions i ràdios públiques de Catalunya, les Balears i el País Valencià per produir de forma conjunta i també compartir continguts audiovisuals i col·laboracions en l'àmbit dels informatius, tant a nivell nacional com internacional.
Una idea molt interessant, però que caldrà esperar a què Canal 9 i IB3 puguin completar el seu procés de reestructuració.

Els Països Catalans són una realitat cultural i lingüística. Que els diferents territoris d’aquesta realitat puguin compartir un espai comunicatiu ajudarà a reforçar-ne els llaços i permetre el reforç d’una consciència col·lectiva.


Albert Biescas
President Sectorial de Comunicació Audiovisual