Cultura

De festa, falles, fum i foc

Laura Domingo
Laura Domingo

Permeteu-me el joc de paraules faller –paràfrasi, a més, d’un text conegut– i les referències del diccionari normatiu però és que, atesa la data del març, pagava la pena de fer un acostament a la nostra festa nacional.

 

FESTA: Conjunt d'actes amb què es commemora un fet important del passat o se subratlla la transcendència d'un fet actual. Del segle XVIII al present de la ciutat de València –i de nord a sud en diversos municipis i ciutats del País Valencià– vivim les celebracions de benvinguda a la primavera. Sota el paraigua de Sant Josep, és la festa d’origen pagà la que ompli els carrers i les places de monuments i esdevé la columna que vertebra el territori. Bastim fonaments de nació, aprofitem la unitat que traspuen les falles.

 

FALLA: Construcció de material combustible, bàsicament centrada en figures corpòries de caràcter caricaturesc. Els ninots que conformen el conjunt, nascuts de l’interés primitiu –de l’afecció o desafecció cap a alguna cosa–, critiquen de forma punyent la societat que els envolta. Una societat valenciana que, després d’anys d’anihilament econòmic, d’espoli fiscal, comença ara a albirar realitats més enllà de parets de fum.

 

FUM: Mescla visible de gasos que es desprén de la combustió d'una substància, generalment composta de carboni, i que arrossega partícules en suspensió. Suspensió de suspendre, també. De suspendre la cultura pròpia: mitjans de comunicació, ús vehicular d’una llengua que ha estat ferida de mort i que els nous dirigents han de restablir i dignificar; l’han d’encendre ja.

 

FOC: Emissió de llum i d'energia tèrmica produïda per la combustió d'un cos. Conjunt de matèries en combustió, amb despreniment de calor i de llum. Imprescindible il·luminar el futur immediat; el País Valencià ha de començar a caminar amb pas sòlid cap a la seua construcció identitària, però també nacional.

 

Vivim temps de canvis que cal concretar. Des d’ERPV afirmem que ja no s’hi val parlar d’herències, que no hi ha més temps per a mirar el passat. Calen petjades fermes del nou Govern sense vacil·lacions i sense més vel·leïtats. Així doncs, Fem foc o fugim?



Laura Domingo
Secretària d'Ensenyament, Cultura i Política Lingüística
ERPV