Memòria

Els bombardeigs aeris de l’aviació italiana sobre poblacions civils a la reraguarda catalana 1937-1939

Gonzalo Berger
Gonzalo Berger
En els darrers mesos diversos ajuntaments del maresme liderats per Esquerra han aprovat mocions de condemna relatives als bombardeigs aeris que van patir les poblacions del Maresme durant la guerra del 36, les mocions també incloïen el record i reconeixement de les víctimes mortals provocades per aquests. I és que aquest fet, els dels bombardeigs sobre poblacions civils a la reraguarda catalana, no es un fet menor. Al Maresme, entre el 4 d’abril de 1937 i el 29 de gener de 1939 es van produir fins a trenta-set bombardeigs aeris per part de forces estrangeres que van afectar a catorze municipis, la meitat de les poblacions de la comarca. Les viles d’Arenys de Mar, Arenys de Munt, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Llavaneres, Malgrat de Mar, el Masnou, Mataró, Montgat, Pineda de Mar, Premià de Mar, Vilassar de Dalt i Vilassar de Mar van patir atacs aeris.

A banda dels danys materials i psicològics, aquests provocaren un mínim de vuitanta-tres morts i seixanta-nou  ferits. Un cas flagrant de crims contra la humanitat ja que les agressions militars es van produir sobre població civil indefensa i sense haver-hi una declaració de guerra prèvia.

Les illes Balears foren la principal base d’operacions aèries sobre Catalunya. Aquestes restaren dividides a partir del sollevament del 18 de juliol de 1936. A l’illa de Menorca la guarnició militar es va mantenir fidel al govern de la República. La resta de les illes es van posicionar del costat facciós. El fracàs de l’expedició militar sortida des de Barcelona a inicis del mes d’agost de 1936 finançada per la Generalitat de Catalunya i comandada pel Capità Bayo amb l’objectiu de recuperar el control de Mallorca, Eivissa i Formentera va implicar, a curt termini, la consolidació de l’illa de Mallorca com a principal base de la força aèria italiana l’Aviazione Legionaria. La Itàlia de Mussolini esdevindrà des dels moments inicials del conflicte un dels principals aliats dels feixistes espanyols. Els avions pilotats per aviadors militars Italians amb base a Mallorca s’especialitzaren a bombardejar les ciutats i municipis del litoral dels Països Catalans.  

Els atacs aeris sobre la població civil constituïren un nou model de guerra i van inaugurar un capítol fonamental del camí cap a l’anomenada ‘guerra total’. Aquests bombardeigs sistemàtics sobre la població civil, especialment dissenyats per aconseguir la seva desmoralització i forçar la seva rendició, acabaria confirmant una estratègia perversa: l’afebliment psicològic de la reraguarda és tan important com la lluita a la línia de foc.

Gonzalo Berger
Historiador i membre del grup Memòria i Reparació d'Esquerra Republicana
ERC Vilassar de Dalt