Cultura

Equilibris: programació cultural i dret al descans

Sergi Seguí
Sergi Seguí
La sentència contra la celebració del Festival Nowa Reggae que s’organitzava a Vilanova i la Geltrú i la posterior resposta en forma de concentració multitudinària, sota el lema #nofemsorollfemcultura, torna a posar de manifest un tema recurrent: l’equilibri necessari entre la legítima reclamació de descans per part del veïnat i la necessitat de fomentar i difondre totes les expressions culturals i artístiques.

Les normatives, ja siguin ordenances o reglament municipals o lleis del Parlament, és necessari que ajudin a cercar i aplicar l’equilibri social necessari. Molts cops els Ajuntaments es troben amb les mans lligades per gestionar el seu propi territori. És paradoxal esdevenir l’administració més propera a la ciutadania però no disposar d’eines per tractar aquests conflictes perquè normatives de rang superior marquen un camí impossible d’aplicar.

També sembla lògic pensar que, independentment de les seves característiques, un acte que es repeteix periòdicament deixa de tenir caràcter excepcional. Som davant d’una situació que es podria haver minimitzat, o fins i tot evitat, amb una bona planificació, programació i gestió cultural, treballant per cercar una ubicació, uns espais i unes infraestructures adequades que garanteixin la celebració del Festival.

Cal, doncs, endreçar l’espai cultural català, adequant normatives a la realitat, compatibilitzant al màxim totes les sensibilitats, programant i preveient i deixant d’actuar per impulsos segons bufi el vent.


Sergi Seguí
Vocal de la sectorial de Cultura
Esquerra Republicana