Política Lingüística

Català per a cambrers

La policia britànica ha denunciat un increment del 57% en el nombre d’incidents xenòfobs o racistes al Regne Unit des de la victòria —amb menys del 2% de majoria— del Brexit el 23 de juny, només tenint en compte les denúncies registrades. Com ara, el cas de l’espanyola resident a Londres que té por de parlar per telèfon amb la seva família quan va pel carrer o en transport públic a causa dels insults que ha rebut de desconeguts en sentir-la parlar en la seva shitty language [llengua de merda].

No consta que s’hagi detectat un increment en el nombre d’incidents de discriminació lingüística des de la victòria —amb un 11% més d’escons— del Partit Popular el 26 de juny. Però el cas del cantant que va demanar un cafè amb llet en un ferri que feia el trajecte Formentera-Eivissa ha estat motiu de milers d’articles, comentaris, debats, tertúlies,... i el cercador de Google ja registra més de cent mil entrades per a «Quimi Portet cafè amb llet».

Un dels punts forts de la polèmica és la càrrega de mala fe que conté la resposta del cambrer, gallec, per al·legar que no entenia la comanda del cantant: “Mira: en gallego, español, francés, inglés y hasta en italiano te entiendo, en catalán o mallorquín, ya no”. Que una persona que domina, o entén, quatre llengües romàniques vulgui fer creure que no entén el vocabulari bàsic de la seva professió en una cinquena és denigrant i insultant per als clients catalanoparlants d’una naviliera que opera dins aquest àmbit lingüístic. Malauradament, és el pa de cada dia dels habitants dels Països Catalans que vulguin, que vulguem, viure en català amb normalitat a casa nostra.


Cathy Sweeney
Comissió sectorial de Política Lingüística
Militant d’Esquerra Republicana-Illes Balears