Cultura

Sí a una República de la cultura que consideri estratègica la indústria editorial

Josep-Manuel Rafí
Josep-Manuel Rafí

Al voltant del llibre s’apleguen a Catalunya milers de professionals directament relacionats, des de creadors a llibreters, passant per totes les branques editorials i sense oblidar-nos del món de les biblioteques o del periodisme cultural. També en són uns quants milers al nostre país les persones que l’envolten des d’una dimensió d’amants del llibre i/o la literatura, fent-ne difusió a les xarxes socials, participant de les tertúlies, o gaudint de les animacions a la lectura que es fomenten arreu. Si afegim als lectors en aquesta suma, ens trobem que el potencial social i econòmic de l’àrea del llibre multiplica amb escreix el d’altres manifestacions culturals. Aquí rau el seu caràcter estratègic en l’economia cultural de la República catalana.

No a un Estat que obvia la projecció interna i a l’exterior dels nostres autors i autores

L'estat espanyol dificulta que la literatura produïda en català sigui coneguda i reconeguda pels espanyols i que la menysté en les programacions del Instituto Cervantes, on difícilment trobareu cap proposta que tingui a veure amb la cultura escrita en català.

No a un estat que impossibilita la professionalització dels autors obligant-los a models de fiscalitat no pensats per l’àmbit creatiu o que dificulta que les industries i empreses culturals utilitzin els espais públics, perquè les considera meres accions econòmiques que no han de tenir l’empara de l’estat.

Sí a una República de la cultura que consideri estratègica la indústria editorial

a una República Catalana que assumeix aquest sector com a estratègic rals utilitzin els espais publics i que, per tant, desenvolupi la seva organització administrativa amb una estructura adequada per implementar, conjuntament amb els diferents sectors implicats, les polítiques necessàries per al seu creixement. Una Catalunya independent serà capaç de connectar i potenciar millor aquesta realitat cultural de l’àrea del llibre, no només en termes de creixement interior, sinó, i especialment, en la necessària projecció exterior dels seus creadors i de la seva indústria.


Josep-Manuel Rafí
Sectorial de Cultura
Esquerra Republicana
cultura@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem