Educació

Elogi de l’escola

Laura Domingo
Laura Domingo
D’ençà que les Corts Valencianes aprovaren la LUEV l’any 1983, destacats són els avanços en el camí de recuperació i de dignificació del valencià: la llengua ha tornat a tenir presència a l’Administració, va aparéixer –i ha reaparegut– als mitjans de comunicació i ha tret el cap de bell nou en el món de la cultura. Ara bé, és l’ensenyament l’àmbit en què el ressorgiment de la nostra llengua ha estat més notable i rellevant.

Al llarg d’aquests 34 anys, tot i les limitacions d’una Llei que mai no ha aprofitat al màxim l’explotació dels recursos de dret de què ha disposat, l’escola en valencià s’ha convertit en l’eina més eficaç d’anivellament de la col·lectivitat. És la ferramenta que ha permés un avanç efectiu en la construcció real d’una societat més igualitària i més justa. I encara ha esdevingut un model d’integració, de pluralitat i de progrés.

L’escola en valencià sempre ha treballat pel foment de la capacitat crítica i pel creixement emocional dels infants, però també en l’estima incansable a l’alumnat. En conseqüència, i en vista de les veus que en els darrers mesos malden per arrabassar-nos un model lingüístic d’èxit tot desqualificant la tasca del professorat, des d’ERPV reivindiquem el paper, la veu i la dignitat dels mestres que cada dia s’engresquen amb il·lusió incontestable a l’aula.

Ras i curt. Perquè és garant d’equitat, volem l’escola pública, de tots i per a tots i en valencià.


Laura Domingo
Sectorial d’Ensenyament, Cultura i Política Lingüística
ERPV
ensenyamentpv@esquerra.cat