Política Lingüística

La llengua que uneix

Bernat Solé
Bernat Solé
Indubtablement, la història sempre ens acaba confirmant que en els moments de grans canvis polítics i socials l’educació pren una especial rellevància esdevenint, sovint, objecte de debat en el tauler de joc polític. Malauradament, no sempre aquesta realitat serveix per concebre l’educació com un dels pilars fonamentals – sinó el que més – en la construcció d’un país. Ans al contrari, l’alternança de lleis educatives d’àmbit estatal respon més als canvis de cadires que a les necessitats reals d’un sector que, malgrat depengui en bona part de les decisions de qui mana, va més enllà de les pròpies dinàmiques polítiques.

L’anunci del ministre Méndez de Vigo d’estudiar la possibilitat d’incloure la casella per triar el castellà com a llengua vehicular a la preinscripció posa de manifest un cop més la frivolitat amb la qual es posa en dubte un model lingüístic que tants bons resultats ha donat al nostre país. Un model que ha estat capaç de garantir la igualtat d’oportunitats i de teixir les eines necessàries per a una plena inclusió social en un país contínuament divers. Són molts els esforços d’educadors, entitats i associacions, ajuntaments,... per a reblar aquest sistema però encara en són més els èxits aconseguits com a societat. La nostra llengua ha estat, sens dubte, aquell element de cohesió per convertir l’escola en el punt de trobada de cultures, orígens i realitats socials diferents.

Malgrat tots els ingents embats – i aquest no serà pas el darrer - l’escola catalana resisteix ferma als seus principis bastits amb esforç i determinació. La unitat d’acció i els grans acords legislatius a Catalunya ens han fet més forts que mai i aquells que posen risc aquest model d’èxit són els mateixos que posen en risc el consens social del país. Ara, més que mai, ens cal seguir treballant perquè aquest model educatiu amb vocació de servei públic i lleial als valors republicans segueixi sent el poder transformador de la societat per crear veritables ciutadans de la República Catalana.



Bernat Solé
Diputat al Parlament i alcalde d'Agramunt
Esquerra Republicana
educacio@esquerra.cat