Memòria

Camp de la Bota: camí de la dignificació

Antoni Vélez
Antoni Vélez
Poc ens pensàvem ara fa dos anys la gent d’ERC quan celebràvem per primera vegada un acte en el que queda del Camp de la Bota reivindicant la seva dignificació, que la nostra feina arribaria tan lluny. No volem cantar victòria encara, però tot indica que no només s’aconseguirà la dignificació de l’espai on més de 1.700 persones van perdre la vida, sinó que s’anirà molt més enllà.

Què és farà al Camp de la Bota? Per començar s’ha localitzat el punt concret on estava situat el funest parapet (el lloc on es realitzaven els afusellaments), i s’ha situat a l’aigua, ja que el mar primer, i el port després, es van menjar aquella estructura. Les polèmiques sobre un hipotètic hotel just en el lloc dels afusellaments han demostrat ser, doncs, del tot infundades i tenir intencions polítiques allunyades d’interessos en dignificació i reparació de les víctimes.

Segon, s’organitzarà un concurs internacional d’idees liderat per la Generalitat a través del Memorial Democràtic, que buscarà situar no una placa, sinó un espai de memòria de primer nivell, de referència, que situï el punt exacte dels afusellaments, millori l’actual panell informatiu degradat, i creï un gran monument en el futur parc de la UPC, en un espai que han d’ocupar universitats d’arreu del món dins el projecte Barcelona Key.

S’ha aconseguit per la feina de formigueta de molta gent, com ens agrada als republicans, però especialment amb la complicitat de la Secció de Memòria d’ERC i la secció local republicana de Sant Adrià de Besòs. Junts, han aconseguit un compromís per part de totes les administracions (en el seu moment, cal destacar l’empenta i decisió del conseller Romeva i el seu equip), del propi equip de govern local i dels partits d’àmbit municipal.

Sant Adrià de Besòs i el seu futur memorial en el Camp de la Bota demostren que la feina conjunta de la Sectorial i els grups municipals poden donar grans alegries, i que es pot dignificar i reparar a les víctimes tot aprofitant nous espais (en aquest cas un parc universitari). Dotant aquest espais d’un paper central no només en termes de memòria, sinó ajudant a teixir urbanísticament barris trinxats per especulacions de tot tipus. La memòria del passat, connectada i ajudant a la memòria del futur.

Només aquells que volen que quedi oblidada la memòria dels que hi van perdre la vida per defensar allò que pensaven, o que volen fer política amb el patiment dels familiars represaliats, poden no estar cofois i joiosos amb aquesta gran i col·lectiva victòria de dignificació, memòria i reparació.


Antoni Vélez
Regidor Grup d’ERC - Sant Adrià de Besòs