Memòria

No passaran!

Toni Sansa
Toni Sansa
La història ens obliga a fer una mirada enrere al nostre passat, aquesta frase de construcció tant senzilla podríem dir que queda trencada en la línia del temps. El passat ha tornat de la mà de la repressió i d’un règim del 78 de mala digestió política; El franquisme i el feixisme és més viu que mai entre la nostra societat, vivint sota l’amenaça d’un estat espanyol que posa en dubte la separació de poders vivint encara de la memòria de temps pretèrits que els hi foren propicis.

Hem vist aquests dies com la Fiscalia de l’estat s’aferra per condemnar al President d’Òmnium pel crit de “no passaran” del 20 de setembre del 2017 tot recordant segons ells l’eslògan de la defensa de Madrid durant la Guerra Civil que els nostres germans republicans estengueren per tots els carrers de la capital espanyola. No ens enganyem, nosaltres en som els hereus d’aquelles persones que varen combatre el franquisme per portar a terme una democràcia amb ideals de justícia, igualtat i llibertat.

Digueu-me doncs on hi ha el trencament amb una mal anomenada transició política, no, no n’hi ha; de fet el nostre company de la sectorial i Diputat al Congrés, Joan Tardà ho va dir ben clar el passat 24 d’octubre al mateix Congreso, "Si el señor Casado pudiera nos fusilaría”, i que no és així potser? O no recordem les paraules del mateix Casado quan deia “¡Qué no se repita la historia porque igual acaban como Companys!”?

Esquerra Republicana segueix treballant esmenant inclús la Ley de Memoria Histórica declarant il·legals els tribunals de les Auditories de guerra des de 1936 a 1978 fora de Catalunya; seguim fidels als nostres ideals gravats a foc al llarg de la història, i recordem, al feixisme no se’l discuteix, se’l destrueix!

 
Toni Sansa
Comissió sectorial de Memòria i Reparació
Esquerra Republicana
memoria@esquerra.cat