Cultura

El compromís amb la cultura: el cicle Capmany i Capmany

Cloenda del cicle Capmany i Capmany
Cloenda del cicle Capmany i Capmany
La grandesa d’un poble es mesura també per la capacitat d’honorar aquells que ens han precedit, i que han fet alguna aportació notable en aspectes fonamentals del nostre ser col·lectiu.

Aprofitant doncs l’avinentesa de la celebració de l’Any Capmany, que tot just acaba de finalitzar, des de l’àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona -liderada per ERC en l’actual mandat- vam tenir ben clara la necessitat d’impulsar al més alt nivell, un homenatge i reconeixement institucional a l’Aureli i la Maria Aurèlia Capmany.

Ambdues personalitats van estar molt vinculades amb la diputació barcelonina, i per commemorar el 150è aniversari del naixement d'Aureli Capmany i el centenari del naixement de Maria Aurèlia Capmany, calia posar en valor la contemporaneïtat i vigència de la seva obra.

En la concepció mateixa de les jornades es va voler posar de relleu els dos personatges conjuntament -no per separat- en el benentès que les seves respectives trajectòries no s’entendrien sense una constant influència mútua.

I sobretot es va intentar conjugar el rigor amb la divulgació, per fer arribar al gran públic una pinzellada del seu immens llegat. Oferint una programació variada en la que hi tinguessin cabuda alguns espectacles, part essencial en les obres dels Capmany.

Així, el cicle “Capmany i Capmany. El compromís amb la cultura” es va celebrar en quatre sessions El programa va ser intents i variat, combinant tres ponències i tres taules rodones, una actuació de dansa, dues projeccions de documentals, un recital de cançons i una representació escènica.

Finalment, a la darrera sessió del cicle, Ernest Maragall va recordar la passió de Maria Aurèlia Capmany per la seva ciutat i la política municipal: «L’apassionava conèixer i explicar Barcelona i va acceptar el risc de l’acció política amb una força i una convicció que desbordaven».

Ella va ser regidora i diputada provincial socialista però segurament, de viure avui, potser seria companya nostra. Perquè tal i com va dir el diputat de Cultura de la Diputació de Barcelona, Oriol Lladó, rememorant unes paraules de l’escriptora: «La militància no és un dogma, només una brúixola per a mi i el meu poble».

Però com a militants d’ERC compromesos amb la nostra cultura i la llibertat del país, quedem-nos també amb una sentència de la Capmany que defineix el seu combat patriòtic vital: “La cultura és política. I qui digui el contrari no sols menteix sinó que fa cultura immobilista i reaccionària”.



Josep M. Vall i Comaposada
Assessor de Cultura de la Diputació de Barcelona i comissari del cicle ‘Capmany i Capmany’