Política Lingüística

Per la reciprocitat plena i l'espai de comunicació en català

Laura Domingo
Laura Domingo

Per la reciprocitat plena i l'espai de comunicació en català. Aquest és el lema de la campanya que la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) ha presentat a diverses ciutats dels territoris de llengua catalana i que té com a objectiu reclamar un múltiplex públic que possibilite la reciprocitat entre els mitjans de comunicació de les Illes, el País Valencià i Catalunya. La reivindicació de la reciprocitat televisiva va començar l’any 1985 amb la xarxa de repetidors de TV3 al País Valencià i, sobretot, va arribar al punt àlgid amb la campanya d’ACPV Televisió sense fronteres, una iniciativa legislativa popular que, tot i les més de 600.000 signatures de suport que va reunir, no va poder impedir l’apagament del senyal de la televisió catalana a terres valencianes.

És important destacar que la Carta europea de les llengües regionals o minoritàries, signada i ratificada per l’Estat espanyol, preveu el dret de la ciutadania europea a rebre les emissions de les ràdios i televisions públiques de tot l’àmbit territorial; fins i tot les que s’emeten des d’estats diferents. En aquest sentit, les corporacions públiques audiovisuals –sense oblidar RTVA o les emissions en català de France 3– haurien de poder ser vistes al conjunt del domini lingüístic català, un repte que requereix un diàleg sincer i, alhora, accions decidides per part dels diferents governs. Les institucions públiques han d’afrontar una política lingüística ferma i voluntariosa que permeta avançar en la recuperació dels nostres drets com a comunitat de llengua; cal enfortir una indústria de l’audiovisual que compta amb deu milions de parlants.

És necessari un treball amb projectes comuns que reforcen l’espai de comunicació en català. Pensant especialment en les noves generacions –en el fet d’atendre les demandes d’oci juvenil–, les tres corporacions de l’audiovisual en català haurien de fer tots els possibles per a oferir els seus continguts en totes les plataformes de difusió televisiva en línia a tot el territori de parla catalana, per tal de facilitar la reciprocitat de les televisions connectades i de la resta de mitjans digitals. De la mateixa manera, Esquerra Republicana és conscient que calen accions de política lingüística que passen, no sols per la creació i aprovació de nous documents legals, sinó també per l’aplicació de les lleis de manera efectiva i, sobretot, per l’assoliment de la implicació dels actors socials.

Els habitants del País Valencià, de les Illles i de Catalunya no podem prescindir més temps d’uns mitjans de comunicació públics i en català, una eina normalitzadora essencial. I és per això que hem d’exigir a tots els agents polítics implicats les actuacions que permeten la recuperació imminent de la reciprocitat d’uns mass media que no hauríem d’haver perdut mai. Cal un calendari d’aplicació d’objectius que aporten solucions i pal·lien l’estat crític en què la llengua comuna malviu al món de les telecomunicacions a hores d’ara. La clau, voluntat política; lideratge institucional per a aplegar comunitat audiovisual, empreses i societat civil, i revertir inèrcies. El canvi és possible i cabdal per a la vertebració territorial i la cohesió social.


 

Laura Domingo Comes

Sectorial de Política Lingüística

@laudoco81

llengua@esquerra.cat