Comunicació Audiovisual

Destruint estructures d'estat: tancament de canals a la CCMA

L'endemà de la manifestació més multitudinària, de l'Onze de setembre, en defensa de la independència del nostre país i que el President Mas és comprometés per treballar en la creació d'estructures d'estat, la direcció de la CCMA anuncia la desaparició d'iCat fm de les ones i el tancament d'un dels canals de Televisió de Catalunya.
La desaparició d'iCat fm, de les ones hertzianes, per passar a emetre només per internet, representa la desaparició d'una freqüència i la pèrdua de força mediàtica dins l'aspectre radiofònic.

Pel que respecta a Televisió de Catalunya, la fusió del Canal 33 amb el Súper 3, és una retallada dràstica de l'oferta cultural i la possibilitat de no poder gaudir d'aquesta programació en un horari adequat, el Canal 33 emetrà de les 21,30h a les 6 de la matinada. La programació juvenil del 3XL desapareix totalment, tot i que la direcció de la Corpo ha afirmat que “l’oferta de programació juvenil quedarà integrada en els diferents canals de TVC”, això sí, sense precisar quins continguts es mantindran.

Aquests reajustaments permetrà, segons el Consell de Govern de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), estalviar 12,4 milions d’euros, principalment gràcies a la reducció de la compra d’espais de producció aliena i de la despesa en la xarxa de distribució, comprometen-se a mantenir la producció pròpia i els dos múltiplex.

La qüestió és: a què és deu aquesta precipitació si encara no es té definit on s'encabiran els diferents programes dels canals que desapareixen? Si es diu que iCat fm patirà una renovació total del web a principis del 2013, perquè no es manté la programació, a través de les ones, fins aleshores? Que hi ha dels 217 contractes fora de conveni col·lectiu, conegut a través de la filtració dels salaris de la plantilla de la CCMA?

Senyor Mas, no podem construir un Estat debilitant el servei públic d'uns mitjans de Comunicació, que tant ens ha costat consolidar, en benefici de l'empresa privada i de posar en perill uns llocs de treball que, no ens estranyaria gens, succeís desprès de la reordenació anunciada.

Si volem un Estat Català sòlid, necessitem uns Mitjans de Comunicació Públics que prestin un servei públic modern, de qualitat, de proximitat i professional que englobin tot l'àmbit nacional i tots els aspectes d'una societat moderna i avançada.



Albert Biescas i Chic
President de la comissió sectorial de Comunicació Audiovisual
audiovisual@esquerra.org