Cultura

La Cultura, el pilar de la construcció d’un Estat

En poques setmanes ens enfrontem a una de les conteses electorals més importants de la nostra història. Són les eleccions que ens han d’obrir definitivament el camí cap a ser un Estat independent dins la Unió Europea.

És hora, doncs, de fixar quines són les prioritats i les necessitats per esdevenir allò que volem ser. Per un costat, hem de ser conscients d’articular propostes que vertebrin una societat i uns organismes en estructures d’Estat que encara no tenim i, per altra banda, hem de convèncer a la resta del món de que Catalunya ha de ser el proper Estat dins la Unió Europea.

La Cultura reuneix les dues condicions, construcció nacional a través de la vertebració social i internacionalització. Cada ciutadana i ciutadà del nostre país, sigui d’origen o sigui nouvingut, ha de poder accedir a la cultura i a la seva difusió. La cultura ens referma en la pertinença dins d’una col·lectivitat però també ens dóna les eines per créixer, desenvolupar-nos com a país i ens obre les possibilitats d’arribar a totes les sensibilitats socials i culturals que s’estableixen arreu dels Països Catalans. La recuperació de la memòria històrica dels Països Catalans, per exemple, i la seva divulgació a tots els sectors socials és fonamental i esdevé un instrument d’integració per als nouvinguts. La cultura és cohesió social, la cultura és, en definitiva, la quarta pota de l’Estat del Benestar.

L’altra punt fonamental que aporta la Cultura a la creació del nostre futur Estat és la internacionalització mitjançant la diplomàcia cultural. La cultura del nostre país té prou força creadora combinada amb una potentíssima indústria cultural que es fàcilment exportable internacionalment i que, d’aquesta manera, el món conegui la nostra identitat.

La Cultura com a quarta pota de l’Estat del Benestar i la diplomàcia Cultural ha de constituir dos pilars fonamentals en la construcció de la República Catalana.


David Agustí
President CS de Cultura