Cultura

La Cultura, un concepte femení

Vivim un moment històric caracteritzat per la complexitat i pels processos constants de canvi davant del quals, la Cultura en el sentit mes ampli del terme, no pot restar indiferent. Per això resulta fonamental comptar amb les eines i recursos suficients per poder fer front a les noves necessitats socioculturals de la ciutadania. Aquestes accions permetran assolir la igualtat entre els generes i la interacció  de les diferents maneres de fer i de viure al mon.

La participació de les dones en la cultura ha de ser un element primordial a l’hora de visibilitzar les seves aportacions i de treballar per la transformació del rol de “dones – passives‐ consumidores” al de “dones – actives-creadores” de cultura. La presència de les dones enriqueix i diversifica el món cultural  amb la incorporació de noves idees i sensibilitats. Les dones han de ser protagonistes i actives de les noves formes de construcció sociocultural.

Per tant hem de seguir lluitant per formar a tothom amb perspectiva de gènere fomentant la visibilitat i el reconeixement de les dones als àmbits culturals del país. Promoure l’ús del llenguatge no sexista en l’àmbit cultural ha de ser una realitat i impulsar la paritat de gènere en el lideratge de persones expertes en l’àmbit cultural, una prioritat. Seguir donant suport als col·lectius de dones especialment vulnerables impulsant la seva integració a través de la Cultura i d’eradicar dels mitjans de comunicació l’ús de genèrics masculins una màxima a aconseguir.

La desigualtat de gènere ha estat invisibilitzada durant molt de temps i actualment s’ha assumit com una problemàtica de dimensió pública i política, per aquesta raó, es fa necessari un bon desenvolupament de polítiques de gènere a tots nivells, sense deixar de recordar al nostre govern que per al nou futur de tots els catalans i catalanes aquestes polítiques son tan necessàries i imperioses com “el dret a decidir”.


Marina Roca
Vocal de la Dona de la comissió sectorial de Cultura