Política Lingüística

TV3 al País Valencià. Felicitats Eliseu!

La setmana passada vam llegir una notícia que, entremig de tant pacte de govern i tant ministre Wert, va passar estranyament inadvertida, però que va significar una grata sorpresa per a tothom qui estima la llengua i la cultura. El Tribunal Suprem espanyol va resoldre el recurs que Acció Cultural del País Valencià (ACPV) havia presentat en contra de la multa que havia rebut per les emissions de TV3 al País Valencià. La sanció, recordem-ho, declarava il·legal aquesta activitat (la retransmissió de les emissions de TV3 fora del territori del Principat que ACPV havia mantingut d’una manera privada durant 25 anys) i condemnava l’entitat a pagar una multa de 300.000 €. L’alt tribunal, però, no tant sols anul·la aquesta multa sinó que dóna la raó a ACPV.

No cal dir que des de la Comissió Sectorial de Política Lingüística d’ERC valorem molt positivament aquest posicionament de la justícia ja que confirma el que ACPV sempre havia afirmat: que la Generalitat Valenciana mai no ha tingut autoritat sancionadora sobre aquest tema i, a més, i sobretot, que la retransmissió del senyal de TV3 al País Valencià no és una activitat il·lícita i que, en tot cas, cal donar-li la cobertura legal que mai ha tingut. En aquest sentit, la sentència fins i tot esmenta la ILP “Televisió sense froteres”, tombada al Congrés dels Diputats el passat 11 de setembre. L’entitat, per la seva banda, ja ha declarat que té la intenció de reobrir les emissions de TV3 el més aviat possible.

La conseqüència més immediata d’aquesta sentència és l’obligació de la Generalitat Valenciana de retornar l’import íntegre d’aquesta multa i la previsible jurisprudència de cara a les dues altres multes també recorregudes que encara estan pendents de sentència (una de 100.000 i una altra de 300.000). Recordem que estem parlant d’unes quantitats literalment astronòmiques en relació als balanços de l’entitat, que ben a punt van estar de deixar-la en bancarrota en el seu moment, i que al final es van finançar amb suport popular i donatius. Però la conseqüència a mig termini, i la més important al nostre entendre, és que representa el principi del final de la guerra política del PP valencià, encapçalat per l’expresident Francisco Camps i els seus escolanets, encaminada a torpedinar qualsevol intent de crear un espai de comunicació nacional de tot l’àmbit lingüística català. Per tot això, felicitem efusivament ACPV i el seu factòtum, l’ínclit i incansable Eliseu Climent.


Oriol Torras
Secretari de la comissió sectorial de Política Lingüística