Política Lingüística

Normes de Castelló, pel català de tots

ERPV participà, dissabte dia 15, en la manifestació pels drets socials i lingüístics que commemorava el 80é aniversari de les Normes de Castelló, que enguany ha estat una resposta unitària dels partits, sindicats i entitats d’arreu dels Països Catalans contra la ofensiva espanyolitzadora del ministre Wert.

Aquest mateix dia, el Consell Nacional d’Esquerra reunit a Barcelona, aprovà per unanimitat una resolució redactada per la Sectorial d’Educació del País Valencià, que destacava les Normes de Castelló de 1932 com un referent d’unitat lingüística i de valors republicans que situà la llengua en un escenari de futur i modernitat.

El document aprovat feia referència a la necessitat de treballar conjuntament arreu dels Països Catalans i en totes les institucions i món associatiu en què Esquerra es present per la defensa del model d’immersió en català. Especialment, s’hi incidia en la necessitat de crear i enfortir un espai telecomunicatiu comú el qual resulta imprescindible per a la plena normalitat del català en la societat actual. És un factor cabdal per a la supervivència de la nostra llengua en un món globalitzat i canviant, indispensable en la construcció d’un nou país. No debades, l’espanyolisme ha centrat els atacs contra la nostra llengua, a banda de l’escola en català, en el tall de la recepció del senyal de TV3 al País Valencià. Som en un nou període en què caldrà lluitar per la reciprocitat de les emissions en tots els territoris dels Països Catalans.


Paco Galiano
Secretari de Política Cultural i Educació
ERPV