Cultura

Esquerra Republicana reclama aplicar l’IVA superreduït a la Cultura

La cultura està vivint uns moments en què la supervivència del sector és cada cop més dificultosa. Les retallades en el sector públic han estat significatives. El passat 2012 el descens del pressupost es va situar per sobre del 10%. Malgrat que el Valor afegit brut del sector cultural representa més de 6.500 milions d’euros, la ràtio per ciutadà en despesa cultural és molt més inferior a Catalunya que a la resta de països europeus. Mentre que a Catalunya la despesa pública per ciutadà en cultura és d’uns 149€, a Noruega o Suïssa supera els 300€ per habitant.

Retallar en cultura és retallar en coneixement i en llibertat. Una nació culta és una nació més justa i més lliure i, per tant, més ben preparada per fer front als moments difícils com els que ens toca viure. La Cultura no és un luxe sinó un motor econòmic del país i una garantia de cohesió social. La cultura, juntament amb l’educació, la sanitat i les prestacions socials, ha de ser considerada com la quarta pota de l’Estat del benestar, i com a tal no la podem fer retrocedir com ha passat aquest darrer any. El retrocés que s’ha produït en un àmbit tan estratègic com la cultura no només posa en perill alguns activitats i sectors, sinó que, a més, ens afebleix com a país, sobretot en aquests moments en què assumim el repte de transitar cap a un Estat propi.

L’increment del 21% de l’IVA cultural que el Govern espanyol va dur a terme el juliol del 2012 va comportar que aquesta taxa hagi pujat d’un 8% a un 21% en l’àmbit de la cultura. Aquesta pujada es tradueix en un increment del 162% de la taxa, fent que l’estat espanyol disposi de l’IVA cultural més alt dels 17 països de l’eurozona. A la majoria d’estats del nostre entorn l’IVA cultural oscil·la al voltant del 7%, una franja on l’estat espanyol es movia abans d’aquesta dramàtica pujada.
Per tot això, des d’Esquerra Republicana proposem aplicar el tipus d’IVA supereduït del 4% a totes les activitats i productes culturals i a tots els serveis que se’n derivin.


David Agustí
President de la comissió sectorial de Cultura