Cultura

Barcelona necessita més museus?

Barcelona ciutat té, pel cap baix, uns cent museus o centres patrimonials de tota mena, que van des dels museus nacionals com el MNAC, museus amb gran projecció internacional com el Picasso, privats amb empenta com el Miba i molts d’altres que no n’heu sentit a parlar mai i als quals segurament no hi entrareu mai.

L’oferta museística i expositiva de la ciutat és molt gran i la gent que treballa als museus de Catalunya sap que aconseguir visitants és molt difícil, fins i tot es pot afirmar que cada vegada més es lluita porta a porta per aconseguir visites. Tenim el públic que tenim i els turistes que estan tres dies visiten com a molt dos museus a la ciutat.

Barcelona, en els darrers anys ha obert nous museus, mentre que d’altres estan a punt d’inaugurar-se, amb fortes inversions econòmiques i gran esforç. Aquest és el cas del Museu del Disseny, o també el del Born. Museus, que quedi clar, ben justos i necessaris. Pel que fa a museus privats la llista és interminable i per citar-ne un esmentarem el Gaudí Experience, que no és un museu però que s’emporta un bon grapat de visitants que busquen espectacularitat i la marca Gaudí.

Sobre els museus privats de Barcelona podríem fer un altre article, però encara que alguns són força criticables per diferents raons, en general podríem dir que cadascú fa amb els seus diners el que vol.

Ara bé, la pregunta: a Barcelona les administracions públiques, en la situació econòmica actual, han de fer més museus? La resposta categòrica és que no. I podríem afegir que en general ja tenim prou feina a mantenir sota mínims les infraestructures museístiques existents (el Museu del Còmic no entra en aquesta afirmació, ja que s’ha projectat a Badalona).

En aquest marc no s’entén com l’Ajuntament de Barcelona i la Diputació de Barcelona destinaran més d’11 milions pel futur museu de les Cultures del Món al carrer Montcada. Sembla com si els responsables municipals ignoressin l’error recent de la col·lecció Barbier-Muller (inaugurat per l’aleshores regidor de Cultura Ferran Mascarell) i vulguin persistir en allò que un insigne museòleg defineix com una de les formes més fàcils de fer un museu: “l’alcaldada”.

Daniel Solé i Lladós
Museòleg
Secretari de la comisisó sectorial de Cultura