Política Lingüística

Els Països Catalans, segons el PP

En una reunió recent, arran del problema legislatiu que s’ha generat amb el català a l’Aragó, el regidor d’Esquerra Republicana a l’ajuntament de Calaceit, Paulí Fontoba, introduïa una idea que val la pena compartir. És prou sabut que l’existència dels Països Catalans és discutida i combatuda al llarg i ample del territori. I no hi ha dubte que qui més ha fet per combatre-la és el Partit Popular. En aquest sentit, Fontoba ens proposava un exercici il·lustrador.

Agafem un mapa geogràfic de la Península Ibèrica i anem clavant una xinxeta a tots els indrets on recentment hagi aparegut un conflicte generat pel PP, relacionat amb la llengua: els topònims de Menorca, la llei d’educació de Balears, la reciprocitat de TV3 al País Valencià, la jurisprudència sobre el mateix topònim País Valencià en diversos ajuntaments, la llei de llengües d’Aragó, la immersió lingüística a Catalunya, denúncies vàries de ciutadans i entitats, manifestacions, etc. Com a resultat, obtindrem el contorn exacte del nostre país, només amb l’excepció de Catalunya del Nord, on d’aquests assumptes se n’encarrega amb la mateixa voracitat l’aparell de la república francesa dels diferents colors (amb el mateix guió, però: topònims, lleis d’educació, oficialitats, etc.).

És així com podem afirmar que és el mateix PP qui, amb la seva obcecació per dividir el nostre espai lingüístic i nacional, ens dóna carta de naturalesa. No hi ha, de fet, cap altre partit que tingui tant clara una visió global del nostre país i que practiqui a tot arreu unes polítiques tant coherents i clarament relacionades amb l’existència dels Països Catalans. Encara diria més, ningú com el PP té tant clara la relació directa que hi ha entre llengua catalana i nació.

Tothom qui creu que tots aquests territoris han de tenir algun tipus de futur polític compartit hauria de prendre nota d’aquesta clarividència, deixar-se estar de pors infundades i malintencionades pel mateix entorn que ens nega, i posar-se a treballar sense excuses perquè aquest futur no acabi sent només un somni romàntic. Paulí Fontoba acabava dient que, així com els atacs són constants i repartits uniformement per tot el territori, la solució definitiva només arribarà el dia que el territori es defensi de la mateixa manera, amb una sola veu, com un sol poble. No cal dir que no hi podem estar més d’acord.


Oriol Torras
President de la comissió sectorial de Política Lingüística