Educació

El menyspreu de la LOMCE i l’oblit de la Llei de la FPA del 95 per l’ensenyament de persones adultes

La sectorial d’ensenyament “Gonçal Anaya” del País Valencià, després d'un any de col·laboració amb el sindicat STEPV en xerrades sobre la LOMCE arreu del país, ha conclós el curs acadèmic amb un acte al Centre d’Educació de persones adultes d’Alboraia, a l’Horta nord.

Bona experiència per col·legis, sales d’actes de pobles i instituts entre pares i mares, mestres i ciutadans. Ara bé, aquesta xarrada a l’EPA ens ha suposat una immersió en una realitat educativa sovint oblidada i menystinguda: l’educació per a persones adultes i continuada atén unes necessitats socials ben reals que s’evidencien en el model d’alumnat, jóvens en l’atur que abandonaren estudis pel miratge d’un treball i nombrosa presència de dones sense estudis.

En efecte, tal com diu la Llei valenciana de Formació de Persones Adultes de l'any 95, de gran consens i caràcter progressista semblant a les millors legislacions europees, "aquesta educació va dirigida als sectors desafavorits i es converteix en un instrument de redistribució de béns culturals". Llei lamentablement oblidada i encallada en la seua aplicació des de fa 18 anys, rebrà ara el colp definitiu amb el model educatiu segregador i discriminador del ministre Wert, que menysprea la FPA, ni tan sols l’esmenta. Mentrestant, les retallades en els convenis Generalitat-ajuntaments són del 35% però l'actual context de crisi ha generat una gran demanda de formació per part de la població valenciana aturada i no aturada a la qual no s'atén, tot perdent “les segones oportunitats" que ofereix un sistema integral d'atenció a l'educació de les persones al llarg de la seua vida.

En definitiva, un altre efecte de l'asfíxia legislativa i financera a què ens sotmet l'Estat espanyol i les estructures autonòmiques que ofrenen noves glòries.


Paco Galiano
President de la sectorial d’Ensenyament d’ERPV