Política Lingüística

La revolta de les camisetes verdes

Comença el mes d'octubre i, a les Illes Balears, encara no ha començat el curs escolar amb normalitat. Els docents estan en vaga indefinida des del primer dilluns de classe. Una vaga indefinida a favor de l’educació pública, de qualitat i en català i en contra de la política educativa i lingüística del Govern encapçalat per José Ramon Bauzá (PP), convocada per sindicats i per l’Assemblea de Docents, l’activitat i l’activisme de la qual ha desbordat, de llarg, els sindicats.

S’han fet concentracions de milers de persones davant el Consolat de Mar, el Parlament, la Universitat, la Conselleria. Concentracions de tres, quatre, cinc, cent mil persones vestides amb la camiseta verda de la Crida!, la venda de la qual genera cues quilomètriques a cada punt. Cada dia que passa creix l’allau de suports d’arreu de les Balears i n’arriben de la resta de Països Catalans i de l’Estat espanyol. I cada dia que passa augmenta la caixa de resistència de la vaga.

Els docents illencs han arribat a la mesura extrema de convocar una vaga indefinida, no per reclamar millores salarials ni laborals sinó per responsabilitat cívica i per dignitat. Per les mesures derivades de l’espoli fiscal que situen les Balears a la cua de l’Estat en inversió educativa; pels projectes de llei —de Símbols, de Convivència— que atempten contra la llibertat d’expressió i que pretenen prohibir les quatre barres que ens identifiquen com a nació. I, sobretot, pel Decret 15/2013, de tractament integrat de llengües (TIL), que obliga mestres i professors a impartir matèries en anglès i l’objectiu del qual és acabar amb el català com a llengua vehicular del sistema educatiu.

El decret TIL ha estat imposat precipitadament, sense consens, sense escoltar els experts, sense comptar amb docents competents en anglès, amb expedients sancionadors oberts per negar-se a implantar-lo. El Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJIB) va suspendre’n cautelarment l’aplicació; el Govern Bauzá va aprovar un decret llei per esquivar la suspensió; el TSJIB acaba de declarar-se impotent per aturar-ne l’aplicació.

L’actuació dels docents, l’abast de la protesta, la transversalitat del suport moral i econòmic que rep, es percep com una novetat en el panorama illenc. L’actuació del Govern Bauzá, en canvi, pertany al catàleg, vell i mal de coure, d’atacs sistemàtics a la llengua i cultura que vertebra els Països Catalans.

La vaga continua. La revolta de les camisetes verdes continua. Alegres i combatius, no defallirem.

Cathy Sweeney
Vocal de la comissió sectorial de Política Lingüística
Vicepresidenta d’Esquerra Republicana a Mallorca