Educació

Supressió de 136 unitats d'ensenyament en valencià

Escola Valenciana ha anunciat mobilitzacions i l’inici d’accions legals contra l'arranjament escolar provocat per la supressió de 136 unitats de valencià a les escoles públiques per al curs 2014-2015. En aquest sentit, la Plataforma per l'Ensenyament Públic ha convocat una concentració el dimecres 26 de febrer a les 18:00 hores a la conselleria d'Educació.

S’ha calculat que hi ha 72 unitats en valencià suprimides a infantil i primària i 83 més en centres amb doble línia educativa. En aquest segon cas queda per resoldre encara quina unitat perden, si la de castellà o la de valencià.

Escola Valenciana ha qualificat aquesta resolució com un 'atac històric al nostre màxim tret d’identitat i el major atac per part d’un govern valencià als programes d’ensenyament òptims en els últims 30 anys'.

I és que amb aquesta resolució no s’ha respectat el context sociolingüístic de les escoles. En uns casos comportarà el tancament dels centres i, en altres, suposarà un cop duríssim a la normalització del valencià a les grans ciutats, Alacant, València i Castelló.

Una mesura com aquesta pot suposar el trencament del sistema educatiu valencià que ha apostat per les línies en valencià com a garantia del coneixement de les dues llengües oficials al País Valencià.

Els experts no dubten quan afirmen que el gran repte educatiu és establir un bon sistema plurilingüe en què l’alumnat valencià acabi els seus estudis dominant el valencià i el castellà, a més d’una llengua estrangera. Les persones bilingües tenen major facilitat per a aprendre altres llengües. I és que com afirma Escola Valenciana, una educació plurilingüe és la millor manera de crear “una societat avançada, culta, oberta a les llengües i a les cultures, competitiva i solidària, on els fills puguen desenvolupar les seues potencialitats com a persones i com a ciutadans.”


Carles Martínez
President de la comissió sectorial d'Educació