Cultura

La cultura el dia després

Ara estem que estem en un moment clau del futur de Catalunya és el moment de construir un país nou, mirant de reüll al passat per fer les coses millor. Som conscients que estem fent una revolució nacional i social a Catalunya i hem posat totes les nostres esperances en una Catalunya lliure i això és bo. També és positiu veure com els més escèptics de la nostra societat cada vegada tenen més clar que per aconseguir una societat més avançada i justa cal deixar anar les rèmores del passat i abandonar un vell estat que no ens compren ni estima. Cal sumar esforços i no defallir en el nostre objectiu que no serà immediat, però el dia després o els mesos i anys que seran necessaris per construir el nou estat cal que estiguem amatents i entre tots fem una estructura nova que superi els models centralistes copiats d’una Europa d’Estats que estan totalment obsolets.

Ens caldran nous models per l’organització de la funció pública, la simplificació i l’agilització de procediments, la transparència i l’e-govern, però per la part que ens toca també ens caldran nous models per gestionar les polítiques culturals d’aquest país.
I en aquest punt no serà fàcil, ja que com deia el conseller Tresserras, a la cultura catalana ja tenim estructures d’Estat, però la majoria d’aquestes han nascut i crescut condicionades per l’absència d’estat propi o per la llunyania d’un estat que sovint no hi arribava, però a partir d’ara la situació canviarà i caldrà prendre opcions que condicionaran el futur a llarg termini.

I quin model proposem? L'estem constuint a partir de considerar la cultura com la quarta pota de l'estat del benestar. D'altra banda, el programa està per acabar de bastir, això és positiu ja que és feina de tots definir-lo en un futur proper. Cal començar a treballar aviat, hauria de ser diferent del que hem tingut fins ara però segurament basat en models i valors que ja hem anat construint: el consens, el pacte, les xarxes, la participació social, el model associatiu, etc. La cultura ha de ser fonamental pel nou estat i per tal que així sigui cal que ens podem posar a treballar per tal de definir la Catalunya culturalment forta i potent del futur, la sectorial de cultura d’ERC renovada segur que estarà preparada per fer-hi front.


Daniel Solé
President de la sectorial de Cultura
cultura@esquerra.org