Educació

Una llei d'educació valenciana creada, decidida i gestionada pel poble

"Perquè l'escola de l'Estat siga pública no sols ha d'estar al servei del poble sinó que ha de nàixer i ser creada, decidida i gestionada pel poble". Aquestes paraules del nostre company republicà, Gonçal Anaya (1914-2008), mestre de mestres, no han perdut ni una gota de frescor i vigència transformadora, ara que el dret a decidir ocupa el centre del debat polític i social.

Volem començar amb un record de qui va ser un referent en la dignificació i valoració de la figura del mestre per a denunciar l'agressió que ha patit l'educació pública concentrada en els vertaders agents d'un bé comú, del que és de tots, del "primer ciutadà de la república", els mestres i professors del País Valencià.

Tenim una consellera i un equip de Govern inoperants, preocupats per crear soroll mediàtic sobre la unitat del català i les retribucions dels docents, que s'atreveix a dir a l'inici de curs que és "empeño incansable de la Administración garantizar el óptimo funcionamiento del sistema”.

Les dades deixen l’afirmació en evidència: segons FETE-UGT, a partir de les xifres del cens per a les pròximes eleccions sindicals, el País Valencià ha perdut un 9% dels docents, ha passat d'un cens de 56.103 a 51.135 en un període de quatre anys.

Tenim una oportunitat, justament ara que la taxa d'abandonament escolar s'està reduint, i no per la gestió de la Conselleria, sinó per la crisi i la falta de futur laboral de la joventut que roman més temps o retorna al sistema educatiu. Ara que és imprescindible reconduir el país a un canvi de model econòmic productiu i d'una societat del coneixement, tal com la comunitat educativa demanda, hem de vincular progrés i benestar a una altra escola per a la qual no sobra ni un docent.

Al País Valencià s'albiren canvis de govern, necessitem fer política educativa en un marc polític nou, necessitem una llei valenciana "creada, decidida i gestionada pel poble".


Raquel Gómez
Comissio sectorial d'Ensenyament Gonçal Anaya
Esquerra republicana - País Valencià