Educació

Raonem

Diu el Diccionari català-valencià-balear (DCVB) en la tercera accepció que raonar és "conversar, parlar". Un significat ben arrelat en la parla popular que entén que del diàleg i la discussió justament sorgeix la raó. Entrem en un any d'esperances al País Valencià, el possible i desitjat canvi de govern a la Generalitat Valenciana ens proporciona una oportunitat històrica, la d'una manera de fer política que atenga les necessitats dels ciutadans.

Assitim a canvis de concepció, es percep la convicció i la confiança en la participació i la coresponsabilitat. Aquests sembla que seran els eixos de regeneració sociopolítica. Una oportunitat que és un repte alhora, el de passar dels propòsits a les propostes. És hora de vertebrar els nostres instruments d'autogovern perquè són els més útils i pròxims al ciutadà, els més àgils i coneixedors dels problemes específics del territori on actua.

I en aquest sentit l'escola valenciana haurà d'assumir un paper protagonista en l'edificació democràtica al nostre país, haurà de fer passos decisius. Sí, estimem l'escola pública expressa aquests desitjos. Si volem impulsar el canvi necessari cap a la igualtat d'oportunitats, si volem eradicar els privilegis econòmics i polítics, si volem una societat tolerant i igualitària amb garanties democràtiques construïda des de l'escola, en una societat diversa com l'actual ens calen pactes socials al voltant d'aquest principi, la raó. I això s'ha de concretar en una Llei Valenciana d'Educació que incloga un Pacte per la Laïcitat (que no laicisme). Haurem de raonar, sense dilacions com distribuirem els diners públics per a atendre als interessos generals i decidir què fem amb les subvencions a l'escola privada concertada -s'ha de subvencionar una institució que és immensament rica?- què fem amb la segregació per sexe a les escoles de l'Opus Dei, què fem amb la matriculació equilibrada d'alumnes amb necessitats educatives especials i d'ensenyament en valencià en pública i concertada, haurem d'especificar quin serà el mapa escolar i el pla de construcció d'escoles públiques...

Com a republicans, creiem i respectem la llibertat de consciència i religiosa. Considerem que és una qüestió d'àmbit privat i defensem que a l'escola valenciana l'única hegemonia és la del diàleg i la raó, la nostra escola de qualitat per tant serà laica o no ho serà.


Paco Galiano
Secretari d'Educació
Esquerra Republicana del País Valencià


P.S.: Aquestes ratlles van ser escrites uns dies abans que el Govern Valencià prorrogara els concerts de 4 a 6 anys i per tant fins al 2019.