Comunicació Audiovisual

Blocs electorals, una imposició que vulnera el lliure dret a la informació

S’acosten les eleccions municipals del 24 de maig i, com sempre, l’interminable debat sobre els anomenats “blocs electorals”. Uns espais que imposen un temps i un ordre a la informació sobre els partits polítics durant la campanya electoral en funció del seu resultat als anteriors comicis passant per sobre dels criteris periodístics.

Un debat que queda latent, una vegada més, en part per la dependència a un estat on modificar les lleis és una feina feixuga i quasi impossible, i un altre perquè hem sigut incapaços de tenir una llei electoral pròpia.

Això no vol dir que estiguem amb els braços creuats. Els darrers dies s’ha arribat a un principi d’acord entre ERC, CiU i ICV-EUiA, per aprovar la Llei Electoral Catalana (LEC), on l’apartat dedicat als “blocs electorals” quedaria substituït per un sistema on primària l’interès informatiu.

Des de entitats com el Grup Barnils, el Col·legi de Periodistes de Catalunya (CPC), o el Sindicat de Periodistes de Catalunya (SPC), el consens contra els blocs ha estat clar i constant des de fa molt temps. Fins i tot el Col·legi de Periodistes de Catalunya ha presentat una demanda al Tribunal Europeu de Drets Humans d’Estrasburg, un cop esgotades les vies jurisdiccionals espanyoles inclòs el mateix tribunal Constitucional.

A nivell municipal, també s’ha reobert aquest debat i s’estan presentant mocions i arribant a acords, entre les diferents forces polítiques, per distribuir d’una forma més igualitària i donar llibertat informativa als mitjans locals.
A Molins de Rei mai s’han imposat els blocs electorals i, en les properes municipals del 24 de maig, pobles com Olesa de Montserrat, Mataró o Sant Vicenç dels Horts ja han aprovat mocions en contra dels blocs.

Som conscients que la tasca diària que realitzen els periodistes no solament s’alimenta del Codi Deontològic, de la seva responsabilitat professional o del propi dret constitucional a la llibertat de premsa, sinó que també de la gran responsabilitat en fer possible allò que és tant o més important, el dret dels ciutadans a rebre una informació veraç.
I és per això que des d’ERC sempre hem defensat, i així ho continuarem fent, el paper democràtic, social i cohesionador que desenvolupen els mitjans de comunicació públics, i treballarem per generar acords i compromisos polítics per l’eliminació dels blocs electorals.


Albert Biescas
President de la comissió sectorial de Comunicació Audiovisual
Esquerra Republicana