Memòria

Sí a una República compromesa amb la memòria democràtica

Toni Bou
Toni Bou
No al model d'impunitat espanyol que no condemna el franquisme ni repara les víctimes de la dictadura

El Regne d’Espanya incompleix de forma sistemàtica i no assumeix els preceptes de Veritat, Justícia i Reparació universals postulats per les Nacions Unides. Aquest fet ha conduït que s'hagi hagut de recòrrer a la justícia argentina per denunciar els crims del franquisme que segueixen impunes. 

SÍ a una República compromesa amb la memòria democràtica i els postulats internacionals de justícia universal

La República Catalana estarà compromesa amb la justícia Universal, i haurà de ser un referent de polítiques de memòria en el món democràtic. Per poder treballar en la consolidació d’una memòria republicana de llarg abast, caldrà:
  • Una inversió estatal descentralitzada que impulsi una política activa de exhumació de restes, identificació de cossos i recerca de noves possibles fosses.
  • Creació d’una llei de memòria que sigui referent a tot el món democràtic, i que repari les mancances i carències que han suposat les diferents lleis espanyoles (lleis d’amnistia de 15-10-77, i llei de Memòria Històrica del 52/2007 del 26-12-2007.
  • Incorporar al currículum educatiu la formació en valors de memòria.
  • Fer esment especial, en actes, currículums acadèmics i publicacions,  del paper de la dona, tant com a víctima directa, com en el seu paper de  víctima col·lateral de la repressió patida pels homes.
  • L’eliminació del nomenclàtor públic, carrers, places, avingudes, i equipaments, dels noms de qui varen col•laborar en l’aixecament contra la República i/o varen ser responsables  de la repressió.
  • Establiment i creació d’espais i centres de  memòria, on es puguin veure quines van ser les accions i els fets que van passar al llarg de tota la dictadura franquista.
  • Contacte permanent i col·laboració amb totes les entitats memorialistes del nostre país.
  • Malgrat que estarem ja en una nova república Catalana, el feixisme espanyol no haurà de quedar impune. En aquest sentit, s’haurà de demanar l’assumpció de responsabilitat en la repressió a l’estat espanyol i exigir-li una actitud de disculpa, revisió i rescabalament


Toni Bou
Sectorial de Memòria i Reparació
Esquerra Republicana
memoria@esquerra.cat

Vols saber-ne més? Visita la República que farem