Memòria

Homenatge a l'alcalde Xifré i al Camp de la Bota

Homenatge a les víctimes
Homenatge a les víctimes
El dissabte 17 de febrer van coincidir dos actes en els que la sectorial de Memòria va tenir presencia i intervenció.

En el primer dels actes, l’Associació Cultural Alcalde Xifré commemorava a Badalona el 78è aniversari de l’afusellament de l’alcalde d’Esquerra d’aquesta ciutat. En aquest acte emotiu es va comptar amb la presència de la sectorial de Memòria i Reparació, amb l’assistència dels regidors locals d’Esquerra i les netes de l’alcalde Xifré.

Es va fer una ofrena floral de diverses entitats i de la secció local d’Esquerra, juntament amb l’entitat cultural organitzadora que va aprofitar l’acte per demanar la dignificació de la plaça Alcalde Xifré amb algun element artístic que recordi a l’alcalde i a tots els badalonins i badalonines represaliats durant el franquisme.

Posteriorment a Sant Adrià de Besos, al Camp de la Bota, es va fer un acte tot recordant a les més de 1.700 persones que varen ser afusellades pel franquisme des el 1939 fins el 1952.

En l’acte, organitzat per la secció local de Sant Adrià de Besos amb la col·laboració de la sectorial de Memòria, van intervenir Mati Duque, secretària d’organització de la sectorial, Toni Vélez, regidor d'Esquerra de Sant Adrià, Meritxell Benedí secretaria de la dona de la sectorial, Toni Bou, president de la sectorial, i Ester Capella, diputada al Congrés de Madrid per Esquerra.

Tots els parlaments van tenir en comú demanar que aquest espai en l’actualitat no està dignificant a les víctimes. Des d’Esquerra no pararem fins que aquestes no tinguin el reconeixement que es mereixen.

Tant la secció local com la sectorial van manifestar-se en el sentit de fer anualment un acte demanant la dignificació d’aquest espai, i un cop aconseguida, continuar fent anualment l’homenatge adient.

Algunes dades sobre aquest sinistre espai:

RESIDENTS AL BARCELONÈS
Penes de mort dictades Executats Edat dels executats
930 692 Dels 17 als 64 anys


RESIDENTS A SANT ADRIÀ DE BESOS
Penes de mort dictades Executats Edat dels executats
9 5 + 2 nascuts a Sant Adrià Dels 22 als 50 anys



Toni Bou
President de la sectorial de Memòria i Reparació
Esquerra Republicana
memoria@esquerra.cat