Memòria

Jornada: Les polítiques públiques de memòria

Joan Tardà i Anna Barrera
Joan Tardà i Anna Barrera

En el marc de la campanya "La República que farem" es va organitzar la jornada "Les polítiques públiques de memòria" en la que en Toni Bou, president de la sectorial de Memòria i Reparació, va presentar els pilars de la República en aquest àmbit:http://www.larepublicaquefarem.cat/ambit/memoria-historica

Prèviament,  en David Agustí, secretari nacional de Política Cultural, Educació i Esports, va donar la benvinguda convidant a tothom a fer propostes i fer aportacions a "La República que farem".

Tot seguit va tenir lloc el diàleg “La llei de Memòria Històrica a la República Catalana” entre l'Anna Barrera, secretaria d’Organització de les JER-Sant Andreu i vocal 2.0 de la sectorial de Memòria i Reparació, i en Joan Tardà, diputat d’Esquerra Republicana al Congrés dels Diputats. L'Anna va fer-li una sèrie de preguntes en la que el Joan va destacar que "La República hauria de convertir-se en garant de la justícia universal, un exemple de modernitat, i que totes la causes perdudes del món sabessin que la República de Catlaunya és un far on poden anar a aterrar. La República ha de servir no només per reparar les nostres víctimes sinó també ser una plataforma avançada al segle XXI".

A continuació va tenir lloc la taula rodona “La querella argentina, mirall jurídic de la propera república” que va comptar amb la participació de laCarme Garcia, directora general de Relacions Institucionals de la Generalitat de Catalunya, el Felipe Moreno, coordinador de la Xarxa Catalana i Balear de Suport a la Querella Argentina, el Pere Fortuny, president de l’Associació Pro-Memòria als Immolats de Catalunya, i la Teresa Jordà, diputada d’Esquerra Republicana al Congrés de Diputats, encarregada de moderar el debat.

D'una banda la Carme va explicar l'actuació i el compromís del Memorial Democràtic i el Govern de Catalunya en el reconeixement i la reparació de les víctimes del Franquisme, una tasca que cal contunar fent. D'altra banda, en Felipe va explicar tots el procés que s'està duent a terme en la querella argentina en la que va manifestar que "anem a per totes. I aconseguirem que es faci justícia, justícia penal i política". Per la seva banda en Pere Fortuny va reblar: "Hem de continuar lluitant. Dignificar les vícitmes es acabar amb l’abús polítc, no es reclama venjança però sí justícia, que fins ara se'ns ha negat".

La cloenda va anar a càrrec de l'Eduard López, vicesecretari general d'Acció Política d'Esquerra Republicana.

Per més informació, aquí podeu veure el vídeo sencer de la jornada: