Cultura

On són les dones en la cultura?

Montse Mas
Montse Mas
Com succeeix massa sovint, i la cultura no és una excepció, en els llocs de presa de decisió no hi ha paritat. Posem com exemple l’estructura directiva actual de l’ICUB, formada per un 30 % de dones i un 70 % d’homes, contraposada a la plantilla de l’ICUB, on hi trobem un 62 % de dones i un 38 % d’homes. La situació es repeteix en els museus, el 71’43 % de les direccions de museus estan en mans d’homes, i un 60% de les gerències i sots direccions també.

Els càrrecs intermedis dels àmbits de programació de proximitat, biblioteques i centres cívics estan ocupats majoritàriament per dones. Un 82% de les direccions de les biblioteques i 76% de les direccions dels centres cívics estan en mans femenines. Podem concloure que la paritat en llocs de presa de decisió de la cultura a l’Ajuntament de Barcelona està lluny de ser una realitat en aquests moments.

La perspectiva de gènere i activitats dirigides a les dones , la mitjana és d’un 4%. Si es pretén augmentar el percentatge d’activitats amb perspectiva de gènere cal donar eines sobre com fer-ho i, posteriorment, exigir una mínims obligatoris. Més d’un 60 % de les activitats programades pel públic femení no tenen perspectiva de gènere.

Les quotes presenten un problema quant s’utilitzen per quedar bé, per donar una bona imatge, però són un bon instrument per visibilitzar les dones.

Tenim la necessitat de trencar el sostre de vidre que en l’àmbit de la cultura, sembla de ciment.


Montse Mas
Sectorial de Cultura
Esquerra Republicana
cultura@esquerra.cat


*Les dades que es mostren han estat extretes d’un estudi pioner portat a terme a Barcelona i a la resta de l’Estat espanyol que ha permès analitzar les activitats culturals de l’Ajuntament de Barcelona:


Informe sobre la programació cultural a Barcelona amb perspectiva de gènere (2016-2017)
http://ajuntament.barcelona.cat/dones/ca/noticia/programacize-cultural-paritzaria