Comunicació Audiovisual

Mama, el blau és de nens

Raquel Sans
Raquel Sans

Feia anys temps que no m’asseia davant de la televisió per veure dibuixos animats i programes infantils, i la maternitat –com ens passa a totes- m’ha tornat a portar aquí. Però la meva mirada ara mateix és molt diferent. Ja no sóc aquella nena que volia ser mestra o perruquera... És la mirada d’una persona adulta, coneixedora del funcionament dels mitjans, i dels secrets que s’amaguen darrere. És la mirada d’una persona conscient de com els estereotips que es reprodueixen a la pantalla, també a la dels dispositius mòbils, poden arribar a influir i a condicionar a l’hora de construir socialment els gèneres.

La meva filla gran està a punt de fer sis anys i ja fa afirmacions com que no es vol vestir amb una samarreta de color blau, perquè “mama, el blau és de nens”. I això ho diu la meva filla! Malgrat que a casa des de ben petita li hem reiterat que els colors no tenen gènere. L’intentem educar sense reproduir estereotips. Però tinc la sensació que volem frenar una riuada. Perquè el soroll que produeixen els mitjans de comunicació de masses és tan gran, tan estrident que la nostra tasca queda silenciada.

Els qui teniu canalla petita, segur que m’entendreu. Els qui no, us convido a fer l’exercici de mirar durant una hora un canal de televisió infantil: el contingut dels programes i la publicitat (quin mal que fa la publicitat a l’hora de reproduir aquests estereotips!) esgarrifen. Crida l’atenció l’informe que publicava el Consell de l’Audiovisual de Catalunya el 2018, on es mostrava com respecte a l’any anterior s’havien duplicat els anuncis de joguines en què les nenes es preocupaven pel seu físic.

Hi ha molta feina a fer en aquest àmbit i hem d’exigir a tothom, mitjans públics i privats que treballin per erradicar aquests estereotips. Vivim una emergència en aquest sentit. I entre totes i tots hem de ser capaços de revertir els patrons que una societat androcèntrica ens imposa, per poder transformar les maneres de relacionar-se dels nostres joves, entre iguals però també amb ells mateixos. Ens hi va el futur dels nostres fills i filles.


 

Raquel Sans

Vicesecretària general de Dones i diputada al Parlament de Catalunya

@raquelsans

audiovisual@esquerra.cat