Cultura

República de la Cultura: 60 €/any/habitant

Consolidar el finançament de cultura seguint els estàndards europeus fins assolir els 60€/any/ habitant de manera progressiva

Pep Vives
Pep Vives

Si per alguna cosa s’han caracteritzat els programes electorals d’Esquerra Republicana de Catalunya és per al seu compromís inequívoc amb la cultura del país. L’expressió “Cultura, la 4a pota de l’estat del benestar” ha fet camí i actualment és difícil trobar algú que no accepti aquesta premissa. Ara mateix, però, el conjunt de les polítiques culturals tenen un dels seus punts més febles en la ja crònica falta de recursos per part del Departament de Cultura, només com exemple, mentre que l’Ajuntament d’Olot fa anys que inverteix un 10 % del seu pressupost a cultura, el Govern de Catalunya amb prou feina n’inverteix l’1 %.

Amb l’excepció del mandat del conseller d’ERC Joan Manuel Tresserras, el Departament de Cultura no ha estat mai un departament especialment beneficiat en el conjunt de les polítiques dels successius governs. A partir de 2012 les retallades generalitzades al conjunt de les polítiques públiques ha anat reduint el pressupost d’aquest departament a uns nivells que en l’actualitat poca cosa més permeten que intentar mantenir, amb moltes dificultats, els centres culturals oberts.

El sector cultural ha estat sempre solidari amb les necessitats d’altres àmbits de govern tals com sanitat, educació, serveis socials o seguretat i s’ha felicitat de com, poc a poc, l’impacte de les retallades s’està intentant revertint en aquests àmbits. La pregunta, però, és.. i cultura?

Una bona política cultural impacta directament en el benestar de les persones, és una eina magnífica per incorporar-la a les polítiques d’educació, de promoció de la salut, d’integració i de sociabilitat, de millora de la capacitat crítica per a la participació ciutadana en la democràcia, d’innovació i de creació de nou creixement. La potència de les polítiques culturals és un fet i un element clau de creació d’activitat econòmica i llocs de treballs.

Ara és època de bons desitjos i de pressupostos, fem-ho, doncs possible: 60 €/any/habitant

Bon nadal i que el 2020 ens dugui un any ben cultural!

 

Josep Vives

President de la Sectorial de Cultura

Esquerra Republicana